RecensionNya romaner

Bill Nilssons sista vita skjortaKanske har Ranelid skrivit en barnbok för vuxna

Björn Ranelid, född 1949 i Malmö, började sitt yrkesliv som lärare. Sedan debuten 1983 har han skrivit runt femtio böcker och har fått många litterära priser.
Björn Ranelid, född 1949 i Malmö, började sitt yrkesliv som lärare. Sedan debuten 1983 har han skrivit runt femtio böcker och har fått många litterära priser. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Det kryllar av Österlenmarkörer i Björn Ranelids nya roman, som trots ett rejält dramatiskt anslag visar sig vara en rätt gemytlig berättelse. Dock saknas en gråskala i motsättningen mellan gott och ont.

Clara Block Hane
Publicerad
Annons

Det är en väl beprövad och effektiv dramaturgi – att inleda en berättelse med en förfärlig händelse och därefter rulla upp allt som föranlett katastrofen, helst så inkännande att läsaren förstår att berättelsens brutala början var dess oundvikliga slut.

I det första kapitlet i Björn Ranelids nya roman ”Bill Nilssons sista vita skjorta” står fem kistor uppradade i den proppfulla kyrkan på Österlen. Det hålls begravning för prästfrun Karin Blom som tagit livet av sig och sina fyra barn. Men två personer saknas – konfirmanden Emma Vik, som sjunger vackrast i hela byn, är inspärrad på mentalsjukhus och barnens far, prästen Gustaf Blom, är inte välkommen. Som gjort för fasansfull läsning alltså.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons