OECD: Alldeles för låg skatt på utsläpp

Kol är ett energislag som beskattas lågt i jämförelse med den klimatpåverkan det orsakar, skriver OECD i en ny rapport. Arkivbild på kolkraftverk i Polen.
Kol är ett energislag som beskattas lågt i jämförelse med den klimatpåverkan det orsakar, skriver OECD i en ny rapport. Arkivbild på kolkraftverk i Polen. Foto: Greenpeace

Skatterna på utsläpp är alldeles för låga för att uppmuntra till omställning till koldioxidsnåla alternativ, visar en ny rapport från OECD. Kol beskattas lägre än exempelvis naturgas, som är mindre farligt för klimatet.

Niklas Svahn/TT
Publicerad
Annons

Runt 70 procent av koldioxidutsläppen från energikällor i OECD:s medlems- och partnerländer är oskattade, enligt rapporten som släpps i samband med att världsledare samlas till FN:s klimattoppmöte i New York.

Skatten på bränsle för bilar och lastbilar är relativt hög, satt i förhållande till de andra energikällor rapporten tar upp, samtidigt som den inte motsvarar den miljöskada som bränsleutsläppen orsakar, enligt den ekonomiska samarbetsorganisationen.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons