Människor i rörelse. Nio innovationer som förändrat världshistorienFull fart genom historien för mänsklig rörelse

Ångloket F1200 saktar ner farten på Centralstationen i Stockholm.
Ångloket F1200 saktar ner farten på Centralstationen i Stockholm. Foto: Claudio Bresciani/TT

Att ge ut en bok om rörelse just i dessa coronatider då mänsklig mobilitet är på historiskt låga nivåer sätter företeelsen i ett nytt ljus. Nina Wormbs läser en bok om människans inneboende drivkraft att vilja förflytta sig.

Nina Wormbs
Publicerad
Annons

När flygdebatten rasade som bäst förra året var det flera skribenter som fick påminna om att vi svenskar flyger mycket mer per capita än världsgenomsnittet och att kanske så mycket som 80 procent av jordens befolkning aldrig har flugit. Tillgången till teknik för förflyttning är inte jämnt fördelad. Att det är ett privilegium som många svenskar ändå numera tar för givet, och säger sig behöva, är en god illustration av att sådana tekniker måste sättas i relation till ekonomi och kultur. Så har det alltid varit.

Jag tänker på det när jag läser Henrik Höjers bok, ”Människor i rörelse”, som tar ett långt och brett perspektiv på mobilitet. Med undantag för första kapitlet, som handlar om att gå eller springa, berör han olika tekniker för transport: sjöfart, ridning, tågresande, cykling, lek, bilism, flyg och rymdfart. Det är en nyfikenhetsdriven bok som vill sätta vår förflyttning i ett större historiskt sammanhang. Den tar inte för givet, utan prövar att lägga några klassiska transporttekniker bredvid varandra, och därtill föra fram några lite mer oväntade.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons