Aurore Belfrage:Optimera AI för fred och diplomati

Aurore Belfrage
Till vänster: 75-årsfirandet av andra världskrigets Dagen D den 6 juni 2019. Till höger: Den sociala roboten Sophia under en tillställning i Tyskland 27 maj 2019.
Till vänster: 75-årsfirandet av andra världskrigets Dagen D den 6 juni 2019. Till höger: Den sociala roboten Sophia under en tillställning i Tyskland 27 maj 2019. Foto: Camera Press/TT, Malte Ossowski/TT

Skotten i Sarajevo behöver inte gå i repris. Artificiell intelligens kan hjälpa världens ledare att tolka situationer – och bromsa innan det är för sent. Och det finns en lösning till: fler kvinnor.

Aurore Belfrage
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Det är lätt att vara efterklok. Det finns till och med en särskild yrkeskår som ägnar sig åt att i efterhand gräva fram fakta och pussla ihop delarna för att kunna förklara vad som hände – historiker. Och det finns spaltkilometer skrivet om mänsklighetens default läge – konflikter och krig. Bok efter bok som vältrat sig i analyser om hur spänningar eskaleras och ibland desarmerats.

Komplexiteten som ledde händelserna framåt är fascinerande att följa och inte sällan slås man av hur onödigt kriget var. Om parterna bara sett helheten eller om bara Stort-ego-1 inte hade provocerats av Stort-ego-2 så hade nog inget av detta hänt.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons