Piketty: Vänstern är nu till för den utbildade eliten

Den franske nationalekonomen Thomas Piketty är aktuell med en ny bok.
Den franske nationalekonomen Thomas Piketty är aktuell med en ny bok. Foto: Peter MacDiarmid/TT

I dag är hudfärg och religion politik. Men hur många bryr sig om ekonomi? Stjärnekonomen Thomas Piketty gör det – och han tror att att identitetskonflikter har ökat just för att vi talar för lite om ekonomi.

– I 20–30 år har vi sagt att vi inte kan göra något för att minska ojämlikheten.

Håkan Lindgren
Publicerad
Annons

Det var skatterna som gjorde det möjligt – både kolonialismen och välfärdsstaten. Från 1500-talet började de europeiska staterna ta ut betydligt högre skatter än Kina, skriver den franske nationalekonomen Thomas Piketty i sin nya bok ”Kapitalet och ideologin”. Det är en av förklaringarna till Europas dominans: med skatterna kunde man sedan finansiera större arméer och flottor.

I ”Kapitalet och ideologin” har han samlat data om världens ekonomiska historia från ståndssamhället genom kolonialism och industrialisering fram till i dag. Perioden 1914–1980 är det stora undantaget: då upplevde västvärlden en materiell omfördelning som saknar motstycke. Hälsovård, utbildning och rättigheter tog ett språng framåt, finansierat av höjda skatter. Den rikaste procentens andel av nationalförmögenheten föll från 70 till 20 procent utan att tillväxten tog skada; under högskatteperioden förekom ”några av de högsta ekonomiska tillväxttakterna som någonsin har observerats.”

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons