Belgiska våfflor sprider doft av europeisk kris

Cédric Eeckhout i rustning omgiven av sin mamma Jo Libertiaux och Douglas Grauwels (i kattkostym) turnerar med en annorlunda komisk betraktelse över identitetskris – den personliga och den europeiska – i belgiska ”The quest”.
Cédric Eeckhout i rustning omgiven av sin mamma Jo Libertiaux och Douglas Grauwels (i kattkostym) turnerar med en annorlunda komisk betraktelse över identitetskris – den personliga och den europeiska – i belgiska ”The quest”. Foto: Hubert Amiel

En världspremiär av en prisad palestinsk dramatiker och regissör – och belgisk ståupp om europeisk identitetskris. Riksteaterns chef Dritëro Kasapi vill ge publiken nya perspektiv och menar att teatern nu mer än någonsin måste spela live.

Anna Ångström
Publicerad
Annons

Fan ska vara teaterchef – särskilt under en pandemi. Dritëro Kasapi tillträdde som teaterchef för Sveriges stora scenkonstnav Riksteatern hösten 2018. I två år har han planerat den säsong som nu utgör hans första egna repertoar. En nystart med delvis ny inriktning. Så kom corona.

– En medarbetare frågade mig nyligen: ”Ser du ljuset i tunneln?” ”Nja”, svarade jag, ”men jag är inte längre rädd för mörkret”, berättar Dritëro Kasapi med ett skratt och konstaterar att vi alla är i samma situation.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons