ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

”Gymnasielagen blev ett orättvist lotteri”

Isabella Lövin (MP), Ylva Johansson (S), Gustav Fridolin (MP) och Heléne Fritzon (S) den 27 november 2017 när uppgörelsen om den så kallade gymnasielagen presenterades.
Isabella Lövin (MP), Ylva Johansson (S), Gustav Fridolin (MP) och Heléne Fritzon (S) den 27 november 2017 när uppgörelsen om den så kallade gymnasielagen presenterades. Foto: Henrik Montgomery/TT

Stora kommunala skillnader gör gymnasielagen för unga nyanlända till ett lotteri. Och många ungdomar har dragit en nitlott. Men de allvarligaste bristerna går att åtgärda inom rimlig tid, skriver juristerna Hanna Scott och Anders Roos.

Publicerad
Annons

Förra tisdagen höll riksdagens migrationskommitté sitt andra möte. Gymnasielagen, som de senaste två åren varit ett slagträ i den politiska debatten om de ensamkommande ungdomarna som flydde hit under 2015, var en av de många migrationspolitiska knäckfrågor som togs upp av flera partiföreträdare. Insikten att gymnasielagen inte fungerat som avsett verkar till slut ha nått också riksdagspolitikerna som alltför länge stått med armarna i kors.

Laddar…