Till SvD.se
SvD Perfect Guide

”Vill visa att man kan bestiga berg fast man är en ’vanlig’ person”

Foto: Emma Svensson

Efter en rejäl livskris väcktes fotografen Emma Svenssons äventyrslust. Nu vill hon visa att också ”helt vanliga” människor kan bestiga ovanligt höga berg. Och kanske till och med slå rekord.

Text: Gabriella Kvarnlöf - 13 augusti 2019
Annons

Grandes Jorasses, Mont Blanc-massivet. Det är början av augusti och entreprenören och fotografen Emma Svensson befinner sig 80 meter från bergets topp. Hon och hennes klättringspartner har under morgonen snabbt och metodiskt betat av höjdmeter efter höjdmeter i Mont Blancs väldiga bergsmassiv. De rör sig i sidled när två klättrare ovanför dem plötsligt utlöser ett stenras. I nästa sekund får Emma en meterbred sten i huvudet, slås medvetslös och rasar nerför berget.

Vi hörs över telefon några dagar efter olyckan och hon låter trött och skärrad, men är ändå vid gott mod.

– Jag var helt chanslös. Som tur var satt jag och min klättringspartner fast i varandra med ett tio meter långt rep. Det räddade mitt liv. Han höll sig fast för glatta livet för att stoppa mitt fall. Jag var avsvimmad i 45 minuter och vaknade precis när en helikopter kom för att hämta mig. Jag har sytt ett par stygn i huvudet, fått hjärnskakning och är blåslagen över hela kroppen. Men tack och lov har jag ändå klarat mig med få skador, jag är glad att jag ens överlevde. Det är precis så här folk dör i bergen.

Annons
Annons

Vi backar bandet till början av sommaren. Emma och jag befinner oss vid foten av Hammarbybacken i södra Stockholm. Ankarliftens byglar gungar sakta i sommarvinden och vi börjar i rask takt vandra mot backens topp. Runt oss ljuder en flerstämmig motororkester signerad Södra länken. Jag anstränger mig för att höra hennes glada stämma genom bruset och lägger in en extra växel för att hänga med i tempot.

– Jag hatar egentligen Hammarbybacken. Det är det tråkigaste ställe jag vet. Men i brist på berg i Stockholm får jag träna här, det är precis den här typen av uthållighetsträning jag behöver inför mina expeditioner.

Hon rättar till den röda ryggsäcken och kollar pulsklockan. Säger att vi kan köra fyra gånger upp och ner innan vi pausar. Efter två rundor i den stekheta solen är jag helt slut – för Emma är det här en promenad i parken. Förra året avslutade hon sitt projekt 49 peaks, där hon som första svensk besteg det högsta berget i alla Europas länder – utan erfarenhet av bergsklättring sedan tidigare. Dessutom slog hon världsrekord, då hon genomförde projektet på bara ett år. Nu är hon i full gång med sin senaste utmaning, American peaks, där målet är att bli den första personen i världen att nå toppen på det högsta berget i varje land i Syd-, Central- och Nordamerika.

– Amerika var det perfekta steget efter Europa. Där är bergen högre, svårare och logistiken krångligare, säger hon och tar en klunk ur sin vattenflaska.

– 49 peaks gjorde jag mest för min egen skull, jag ville göra något annat i livet än att bara jobba och visa att man faktiskt kan bestiga berg fast man är en ”vanlig” person. American peaks handlar mer om att ge till andra. Målet med projektet är att samla in pengar till regnskogen i Amazonas. 

Annons
Annons

Hittils har hon bestigit 10 av de 35 amerikanska bergen, senast i juli nådde hon topparna på både Bolivias och Ecuadors högsta berg, Nevado Sajama och Chimborazo.

– De är ganska lika varandra, båda är utslocknade vulkanberg och över 6 000 meter höga. Nevado Sajama klättrade jag med en tjejkompis och Chimborazo på egen hand. Jag åkte på en matförgiftning i Bolivia, så jag var rätt svag när jag kom till Ecuador. Det var iskallt och det tog all den lilla kraft jag hade att ta sig upp på toppen. Jag trodde att jag skulle förfrysa tårna faktiskt. 

Foto: Emma Svensson
Foto: Emma Svensson

Emma Svensson har inte alltid bestigit berg. Hon växte upp i vad hon själv kallar en ”håla i Dalsland” med mamma, pappa och tre småsystrar. Som äldsta syster var det hon som höll i taktpinnen när de lekte i skogen varje dag. I skolan hade hon det sämre.

– Jag var väldigt utfryst och fick inte kompisar förrän på gymnasiet. Det var ledsamt, men jag hade mina systrar i alla fall. Jag tror mobbningen har gjort att jag kämpar hårdare för att bevisa mig. Men jag bryr mig inte om att ta revansch eller så.

Annons
Annons

Det är hemma i Dalsland hon som elvaåring hittar föräldrarnas kamera undanstoppad i en garderob – ur den föds en passion som brinner än i dag. Efter gymnasiet startar hon bildbyrån Rockfoto, där hon som självlärd fotograf åkte runt och dokumenterar spelningar runt om i Sverige. Mando Diao, Sahara Hotnights och The Hives fångades av hennes kameralins. I dag driver hon produktionsbolaget Studio Emma Svensson där hon dels fotar kampanjer åt företag som H&M, Nike och Porsche, men också porträtt på kända ansikten som Zlatan, Zara Larsson och Chloë Sevigny. Släng in lite fotoutställningar, en populär blogg på tidningen Elle och ett företag som sysslar med fotoresor så blir hennes bakgrund komplett.

För tre år sedan låg hela hennes fokus på fotokarriären, när livet plötsligt gjorde en U-sväng. Sex veckor efter sitt drömbröllop blev hon dumpad.

– Vi hade världens bästa tredagarsfest med över 200 gäster. Men tyvärr gifte jag mig med någon som inte ville vara ihop med mig. Det kom som en blixt från klar himmel.

Hur tog du dig vidare?
– Jag hängde in brudklänningen i garderoben, la undan alla bilder och skrev på Facebook att det tagit slut så att jag skulle slippa alla ”grattis till giftermålet”. Det var säkert en chock för många, men sånt är livet. Det är toppar och dalar. Jag bestämde mig snabbt för att händelsen inte skulle få definiera mig som person, jag vägrar skämmas över att det blev som det blev.

För att skingra tankarna började hon hitta på nya utmanande aktiviteter.

– Jag drog till Norge och paddlade kajak. Och grät. Men när smärtan lagt sig kände jag mig gladare än på länge. Jag insåg hur mycket jag kompromissat bort mig själv i förhållandet. Att det tog slut var det bästa som kunde hända mig. Min äventyrliga sida, som jag alltid haft i mig, hade legat i dvala för att nu få blomma ut igen.

Annons
Annons

I rask takt besteg hon Mount Whitney i amerikanska Sierra Nevada, gick en alpinkurs på Nya Zeeland och tog sig upp för ett 4 000-metersberg i Marocko. Hon lärde sig vintercampa och fira sig ner för stup med rep. Ett år efter skilsmässan stod hon på toppen av Europas högsta berg, ryska Elbrus i Kaukasus.

– När jag kom hem till Sverige igen blev jag rastlös och det var då jag fick idén om 49 peaks. Jag googlade lite och efter två timmar hade jag bestämt mig. Trots att jag var så oerfaren tänkte jag: ”Hur svårt kan det va?”

I dag har hon svaret: svårt, men inte för svårt. Inte om man heter Emma Svensson i alla fall. Från att ha varit en novis inom bergsklättring kan hon i dag bocka av några av världens mest kända berg på sitt cv. Hon har sovit utomhus i Patagonien bland vrålande pumor, övernattat på en av Matterhorns bergskammar och fått fallande isblock på sig i Chamonix. Stora delar av året bor hon i sin van i Alperna för att kunna träna klättring.

– Bergsklättring behöver inte vara så jävla svårt, krångligt och komplicerat. Man behöver inte vara proffsklättrare eller planera en expedition i flera år. Jag hoppas att jag kan inspirera andra att våga prova.

På toppen av Chimborazo, Ecuadors högsta berg, en slocknad vulkan som är över 6 000 meter hög.

Är äventyrandet någon sorts KBT-terapi för dig?
– Nja. Men det är lite som meditation, man tvingas vara fokuserad på här och nu och anpassa sig efter berget, hur otålig man än är. Man blir en bättre människa av att bestiga berg.

Annons
Annons

Är du aldrig rädd?
– Jag är rädd för djuren man kan möta. Björnar, vargar, fårhundar och vildhundar. I Östeuropa möter man mycket fårhundar och de kan vara otroligt aggressiva. Jag har stött på björnar i både Rumänien och Andorra, jag var ensam båda gångerna och det var rätt läskigt.

Sedan är ju själva klättringen inte helt ofarlig heller?
– Nej, och det är jag väldigt medveten om. Ett felsteg kan betyda döden. Förmodligen kommer jag att dö på ett berg någon dag.

Tänker du verkligen så?
– Ja. Det känns realistiskt när jag klättrar så pass mycket. Händer det så händer det. Men jag hoppas att det inte händer än på ett bra tag.

Tillbaka till nutid. Det var nära ögat på Grandes Jorasses. Men när hjärnskakningen lagt sig är det dags igen. I september ska hon bestiga Pico da Neblina, Brasiliens högsta berg.

– Det är med skräckblandad förtjusning jag ser fram emot expeditionen. Själva klättringen blir nog inga problem, men jag kommer att behöva vara två veckor i djungeln för att nå själva berget och det känns inte så kul. Jag är inget fan av spindlar och ormar. Men nu ligger all fokus på att bli bra till dess. En vecka ska jag vila i alla fall.

Foto: Emma Svensson

Europas bästa berg enligt Emma Svensson

Galdhøpiggen, Norge
– Nordeuropas högsta berg är relativt enkelt att bestiga och omgivningarna är väldigt vackra. Passar bra för nybörjaren.

Annons
Annons

Triglav, Slovenien
– Sloveniens högsta berg Triglav är fantastiskt. Det tar ungefär två dagar att ta sig upp och ner. Först vandring och sen via ferrata, enklare klättring, de sista 400 metrarna. Har man varit uppe på Kebnekaise är det här berget ett bra nästa steg.

Coma Pedrosa, Andorra
– Klättrar man det här berget ska man ha en del erfarenhet. Det är rätt exponerat på slutet och man måste klättra upp på en bergskam. Bra berg för den som kan lite mer, men man behöver inte vara proffs. Otroligt vackra vyer.

Zugspitze, Tyskland
– Det här berget är bäst att ta sig upp på via klätterstigen Höllental. Det är en otroligt lång via ferrata på runt 1 000 höjdmeter som var otroligt härlig att göra. Zugspitze är ett bra nästa berg efter slovenska Triglav.

Mont Blanc, Frankrike/Italien
– Mont Blanc har många olika leder till toppen men alla går över glaciärer, vilket gör att du bör ha en guide. Normalrutten innehåller en del scrambling, när man börjar ta hjälp av händerna, vilket är kul. Om man tränar bergsklättring regelbundet är Mont Blanc inga problem att bestiga.

Foto: Emma Svensson

Annons