Peter Jihdes guide till grekiska ön Skopelos

Foto: Eero Hannukainen, Alamy

Programledaren Peter Jidhe andas in doften från oliv- och pinjeträd, hyr moped och snorklar vid stranden Limnonári på grekiska ön Skopelos.

Gabriella Kvarnlöf
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Från Skopelos hamn Agnondas kan man följa med fiskebåtar ut för att fiska squid, små bläckfiskar, på kvällarna när det är mörkt. Det fungerar ungefär som att pimpla i Sverige. Man kastar ner draget som glittrar och drar det upp och ner tills man vips har en bläckfisk på kroken. I regel får man alltid napp, ungefär som på Riche i Stockholm... Ofta tillreder båtens kapten bläckfisken direkt, jag äter den helst med lite ost på. Jag höll i dessa utflykter under min tid som reseledare på Skopelos och jag tycker den här båtfärden är roligare än den klassiska när man åker ut med en båt med glasgolv.

Ön Skopelos största stad bär samma namn som själva ön. Det tar lite tid att ta sig hit då det inte finns någon flygplats, men det gör att det blir mer kvalitet på staden. Färre turister orkar åka hit helt enkelt. Dock fick staden sig ett uppsving då filmen Mamma Mia spelades in här för några år sedan. När jag går omkring här aktiveras alla mina sinnen. Både doft, känsel och syn. Pinje- och olivträdens doft sveper in med vinden och de klassiska blåvita husen gör sig vackert mot det blåa vattnet. Den genuint grekiska känslan sitter i var du än går.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons