ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Krönika

Claes Hellgren:Framtiden är tjejernas – nu får stjärnorna i Europa bra betalt

Claes Hellgren

Den futtiga lönen som svenska klubbar kan erbjuda har gjort att stjärnorna i det svenska damlandslaget i handboll har lämnat landet. I Europa har däremot lönerna stigit i raketfart och spelarna i toppklubbarna är i dag välbetalda proffs.

Claes Hellgren
Publicerad
Annons

Sveriges i dag bästa handbollsspelare är Isabelle Gulldén och hon är med stor säkerhet även den bäst betalda.

Men så är det ingen annan som gjort 15 mål i en Champions League-final heller.

Grundtesen för att utveckla sig själv och sporten är just att de bästa spelarna kan träna på heltid. När pionjärerna Lena Zachrisson och Ann-Britt Carlsson på 80-talet åkte i väg till Italien för att spela, var det första gången som även svenska damhandbollsspelare fick chansen att försörja sig.

Men den riktiga revolutionen i damhandbollsvärlden startade, skulle jag vilja påstå, i vårt grannland Danmark där sporten länge levt en undanskymd tillvaro. Det var så illa att förbundet i början av 1990-talet övervägde att lägga ned damlandslaget. Då erbjöd sig U-landslagstränaren Ulrich Wilbeck att ta över. Resten är historia, en väldigt viktig sådan för damhandbollen.

Under 90-talet vann Danmark OS-, VM-, och EM-guld och spelarna blev stora idoler. Anja Andersen utsågs till och med till Danmarks populäraste idrottsstjärna.

Framgångarna ledde även till en satsning på den inhemska ligan, och tack vare så kallad forskarlön lyckades man locka världens bästa spelare genom att ge dem riktigt bra betalt, och därmed fina förutsättningar att utvecklas. Danska ligan hade allt i slutet av 90-talet.

Annons
Annons

De senaste åren har den internationella utvecklingen styrt mot Frankrike där vi i dag ser välbetalda proffs i toppklubbar som Metz, Nantes och i Brest där just ”Bella” återfinns. På senare år har länder som Rumänien, Tyskland och Ungern hakat på. Intresset är stort, och det växer. Framtiden är tjejernas.

Under tiden förser svensk handboll Europas toppligor med talang. Hade till exempel Sävehof kunnat behålla sina stjärnor hade de haft Final Four-karaktär på laget. Men dessvärre är ersättningen som erbjuds svenska klubblagsspelare futtig, vi pratar om runt 4 000-5 000 kronor/månaden. Det är visserligen inte enbart negativt att de bästa spelarna flyttar utomlands, då det ger de unga talanger chansen att fylla på i representationslagen.

Men nu väntar man dock på att en klubb som till exempel Kristianstad ska kunna locka åskådare i tusental.

Ett annat mycket viktigt steg för svensk handboll blir att ta hand om all kompetens som finns på damsidan. Att fler stjärnspelare även väljer att satsa på tränaryrket efter karriären. Det är anmärkningsvärt att profiler med 150 landskamper inte tar hand om ett lag?

På sikt hoppas jag att ”Bella” Gulldén blir tränare i elitserien. Men först ska hon leda Sverige i handbolls-VM som inleds i helgen.

Landslaget har fått en bra lottning. Man kan få lite problem med värdlandet Japan, innan man möter Ryssland i en ren gruppfinal. Mycket talar för ett riktigt gynnsamt läge när laget går in i huvudrundan.

Bella Gulldén under fredagens träning i Japan. Foto: Janerik Henriksson/TT
Annons