ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Så känner du igen bra konst

Andy Warhols, målning ”Ten-foot flowers” från 1967 är just det titeln antyder, 10 fot hög - drygt 3 meter.
Andy Warhols, målning ”Ten-foot flowers” från 1967 är just det titeln antyder, 10 fot hög - drygt 3 meter. Foto: Staffan Löwstedt

Frågan om vad som är konst är ett aldrig sinande ämne för diskussion. Hur kommer det sig att vi tycker som vi tycker? Enligt vissa vetenskapliga teorier vilar vår bedömning av konst i fem grundaspekter, som avgör om vi anser något vara ett konstverk eller inte.

Karolina Modig
Publicerad
Annons

Vad är konst? Går det att definiera vad som är bra och dåligt? Vissa hävdar att konst är det konstnärer gör med intentionen att det ska vara konst. Andra menar att konst är det som betraktaren, du och jag, anser är konst. Även vetenskapen inom så vitt skilda discipliner som psykologi, neurovetenskap, sociologi och marknadsföring har djuplodat fältet. Sedan 1970-talet har forskare försökt formulera vad det är som gör att vi anser något vara ett konstverk eller ej och på vilka grunder vi utvärderar om vi tilltalas av ett konstverk eller inte.

Den akademiska tidskriften ”Empirical studies of the arts” publicerade 2008 en sammanfattning av den forskning som bedrivits i artikeln ”The perception and evaluation of visual art”. Den vågar sig på att föreslå fem aspekter som betraktare generellt grundar sina utvärderingar av konstverk i. Alla fem behöver inte finnas med i ett och samma objekt, men någon eller några av dem bör alltid förekomma för att vi ska gå med på att det är ett konstverk vi ser. De avgör också i vilken grad vi tilltalas av det. De fem aspekterna enligt ”Empirical studies of the arts” är, mycket förkortat:

Laddar…
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons