Tv-kollen: Är ”The patient” slutet för maximalism-tv?

Steve Carell spelar huvudrollen i ”The patient”.
Steve Carell spelar huvudrollen i ”The patient”. Foto: Disney plus

PODD | Glöm drakar, gigantiska krigsscener och storslagna världsbyggen. Årets bästa tv-serier är intima, klaustrofobiska och utspelar sig på en tydligt avgränsad plats – som i en 1970-talspimpad amerikansk ”Fritzl-källare”.

SvD
Publicerad
Annons

”The patient” är en psykologisk thriller från Disney plus, med Steve Carell och Domhnall Gleeson (känd bland annat från ”Star wars” och Harry Potter) i huvudrollerna. Carell spelar en psykolog som blir kidnappad av en patient för att hjälpa denne reda ut varför han inte kan sluta mörda människor.

Serien är en nära-kammarspels-upplevelse där större delen alltså utspelar sig i ett och samma, ganska trista, rum – mördarens källare, där Carells karaktär hålls fastkedjad. Den hade premiär i USA i augusti och här i Sverige i torsdags, och hittills har den 86 procent på Rotten Tomatoes och sju av tio på IMDB.

Vad beror framgången för den lite mer minimalistiska trenden på? Andra exempel är till exempel ”Severance” på Apple TV+, ”Somebody, somewhere” på HBO Max och ”The bear”, även den på Disney+. Hur kommer det sig att vi inte längre behöver resa till sagans värld för att få lite distraktion, utan istället dyka ner i en murrig källare?

På omkring 15 minuter försöker ”Tv-kollens” Tove Norström och Elias Björkman svara på frågan: ser vi med ”The patient” på Disney+ slutet på den maxade tv-upplevelsen?

Efter reklamen visas:
Tv-kollen: Är ”The patient” slutet för maximalism-tv?

Lyssna på Dagens story: Tv-kollen

”Dagens story: Tv-kollen” produceras av Svenska Dagbladet och distribueras av Acast. Förutom att lyssna här på SvD.se kan du även höra podden i följande kanaler:

Hitta podcasten genom att söka efter ”Dagens story” – eller klicka på länkarna.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons