”Det finns för mycket vapen i Sverige”

Statsministern tog sig tid att träffa oss trots ett pressat schema. Här berättar Magdalena Andersson om hur hon vill minska våld, förbättra skolan och se till att folk klarar de höga priserna.

Cesar Fältskär
Publicerad
Statsministern tog emot SvD Junior på Regeringskansliet. Foto: Lisa Arfwidson

Folke: Först arbetet med Nato och sedan en valrörelse på det. Hur gör du för att orka?

– Haha! En jättebra fråga. Jag försöker sova, åtta timmar per natt, äta bra och träna och gå mycket

Folke: I våras sa du i SvD Junior att det inte var läge att gå med i Nato. Kort därefter ändrade du dig. Varför?

– Flera anledningar. Tillsammans med Finland kom vi fram till att det nog var en bra idé. Sedan åkte jag även runt till USA, Storbritannien och Tyskland för att få försäkringar om att de skulle stötta oss under perioden från att man ansöker till att man blir medlem. Det var väldigt viktigt för oss.

Magdalena Andersson gillade att plugga och träffa sina kompisar i skolan. ”Jag hänger fortfarande mycket med de som jag träffade i skolan. De är mina bästa kompisar än i dag.” Foto: Lisa Arfwidson

Amelie: Det har blivit mycket dyrare att leva i Sverige. Priserna på el, bensin och mat är väldigt höga. Hur ska folk ha råd?

– Det är krig i Ukraina och det påverkar Europa och Sverige, men också barn i andra delar av världen. Till exempel har vi ett särskilt stöd för barnfamiljer, även pensionärer, som har det svårt ekonomiskt. Många familjer med barn använder ganska mycket el, där ska vi också stötta så att man kan betala elen i vinter.

Folke: De senaste veckorna har flera minderåriga begått allvarliga våldsbrott i Sverige. Varför är det så, och vad kan regeringen göra åt det?

– Det är verkligen fruktansvärt. Det finns alldeles för mycket
vapen i Sverige, och även gängkriminella som lockar in ungdomar i brottslighet. Där vill vi både beslagta fler vapen, men också göra det olagligt att försöka locka ungdomar att utföra brott.

Amelie: Ni har sagt att ni ”ska vända på varje sten för att knäcka gängen”. Vad betyder det?

– Det betyder att jag är villig att samarbeta med alla som vill vara en del av det här. Jag tänker att det finns två områden man ska jobba på. Det behöver vara strängare straff och vi behöver fler poliser. Men vi måste också göra något åt det som är grunden till att ungdomar väljer att vara kriminella i stället för att jobba. Det handlar mycket om skolan, har man inte lika mycket hjälp hemma ska man få mer hjälp i skolan.

Statsministern har tiotals möten om dagen nu inför valet. På söndag avgörs allt. Foto: Lisa Arfwidson

Folke: Du fikar mycket när du är ute och reser i jobbet. Vilken är din favoritkaka?

– Bondkakor tycker jag om. Alla småkakor är goda. De är lätta att baka själv också!

Prova SvD Juniorjunior.prenservice.se