Larmet: Flyktingström knäcker systemet

Ali, 20, är från Afghanistan och har sovit på bron mellan stadsdelen Molenbeek och stadsdelen Bryssel centrum i en månad.
Ali, 20, är från Afghanistan och har sovit på bron mellan stadsdelen Molenbeek och stadsdelen Bryssel centrum i en månad. Foto: Nicolas Landemard

Antalet asylsökande i EU ökar rekordartat. I Bryssel har mottagningssystemet kollapsat och hundratals sover på gatorna. ”I dag är det Belgien, i morgon kanske det är Sverige som ber om hjälp. Vi behöver mer solidaritet mellan EU-länderna,” säger David Vogel från Läkare utan gränser.

Teresa Küchler
Publicerad
Annons

BRYSSEL Utanför ”Petit-Château”, ett mottagningscenter för asylsökande i Bryssel, radar tält upp sig längs med kajkanterna och på den lilla bro som förbinder centrum med Molenbeek, ett av den belgiska huvudstadens fattigare kvarter.

Här vid kanalen har papperslösa migranter och asylsökande i flera månader sovit i tält eller under bar himmel, i temperaturer som fortfarande kryper ner långt under nollstrecket på nätterna. Petit-Château betyder litet slott, och byggnaden har genom decennierna använts som både militärkasern och fängelse.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons