ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Sex vinfynd att njuta nu – eller att lagra ett tag

Tärningen är kastad inför helgen... SvD:s vinskribent Bengt-Göran Kronstam har plockat fram sex viner som alla får högsta betyg. De går att dricka nu men går också att lagra.

Bengt-Göran Kronstam
Publicerad
1 / 7
2 / 7
Betyg: 6 av 6

2015 Casal di Serra Classico Superior

89 kr, nr 12419, Italien, vitt, stramt & smakrikt ekovin

En klassiker, numera ekocertifierad, som står sig gott år efter år. Den senaste årgången har en väl sammansatt smak med både kraft och fräschör. Med tiden kommer rondören att tonas ner, samtidigt som fräschören består.

3 / 7
Betyg: 6 av 6

2015 Château de Pierreux

99 kr, nr 2293, Frankrike, Beaujolais, rött, lätt & saftigt

Beaujolais stod förr för viner som borde drickas innan nästa årgång var skördad. Inte detta, med en dov doft som snarare för tankarna norrut till Bourgogne. Rejäl, karaktärsfull, synnerligen matvänlig smak.

4 / 7
Betyg: 6 av 6

2014 Fontanafredda Ebbio Langhe Nebbiolo

105 kr, nr 22300, Italien, rött, stramt & karaktärsfullt

Nebbiolo är en druvsort med storartad lagringspotential, men numera görs vinerna ut så att de även kan njutas unga. Smakprovet här är generöst prissatt, gott nu till smakrik mat och med kraft att utvecklas ytterligare.

5 / 7
Betyg: 6 av 6

2014 Periquita Original

69 kr, nr 2574, Portugal, rött, stramt & karaktärsfullt

Att detta är Systemets billigaste lagringsvin är ingen hemlighet, även om stilen gjorts mer tillgänglig på senare år. I Systemets rationaliseringsiver hotas det nu av utvisning.

6 / 7
Betyg: 6 av 6

2015 Domaine de Verquière Rasteau

129 kr, nr 2179, Frankrike, Côtes-du-Rhône, rött, mulligt & eldigt ekovin

Rhônedalens viner flyter på i rasande takt, förträffliga redan från start och med finfin utvecklingsförmåga. Detta är ett märgfullt och modernt syrahkryddat smakprov med härlig, fruktpräglad, lång och välartad smak.

7 / 7
Betyg: 6 av 6

2012 Marqués de Murrieta Reserva

149 kr, nr 2612, Spanien, Rioja, rött, elegant & tidlöst

Ursprunget är tveklöst, för den som känner sin vinkarta, men denna rioja är både modern och tidlös med påtagligt vaniljkryddad, varm och fruktig doft. Smaken fyller på i samma stil och är på prick till höstens mat.

Mer från Startsidan