Håll mig utanför”Briljant” – svårt att uttrycka hur bra det här är

María Sonia Cristoff.
María Sonia Cristoff. Foto: Gabriel Diaz

Efter att hon saboterat ett internationellt toppmöte har den framgångsrika tolken Mara bestämt sig för att sluta prata. Men det är inte helt lätt. John Sjögren har läst argentinska María Sonia Cristoffs medryckande roman om Argentinas historia och en kvinna som protesterar med tystnad.

John Sjögren
Publicerad
Annons

Som kritiker kan man ibland föredra att få en misslyckad, eller bara halvt lyckad, roman i sina händer. Att beskriva ett litterärt verks brister, varför det inte når hela vägen fram, är nämligen mycket enklare än att sätta fingret på vad det faktiskt är som fungerar i en lyckad roman. Ett riktigt bra verk är alltid något av ett mysterium. Dess kvaliteter är lika uppenbara som undflyende. Förmodligen är det därför som hyllande recensioner ofta hemfaller åt ganska vaga adjektiv: egensinnig, mångtydig, briljant.

Jag känner hur jag har de där orden på tungan när jag ska beskriva María Sonia Cristoffs roman ”Håll mig utanför”. Det är den typ av bok som man, på grund av dess svårgripbara egenheter, helst slipper beskriva. Man vill bara säga: Läs den! Men jag inser att det inte duger som recension. Så jag får väl göra ett försök och så får ni, kära läsare, i alla fall uppleva den hemliga glädje som ligger i att se en kritiker misslyckas.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons