”Cosplay är ett sätt att bonda”

Här är Gustav, 13, i en röd dräkt från spelet ”Fallout”. Bredvid honom står pappa Lennart, 43.
Här är Gustav, 13, i en röd dräkt från spelet ”Fallout”. Bredvid honom står pappa Lennart, 43. Foto: Gabriel Berg

På några månader förvandlades Gustav i Karlstad till Junkrat i ”Overwatch”  Gustavs hobby är att klä ut sig till karaktärer från spel och serier i cosplay.

Åsa Kahn
Publicerad

Gustav älskar att spela tv-spel. ”Fallout” är favoritspelet, och för ett och ett halvt år sedan bestämde sig han och hans pappa för att göra något mer av intresset. De började med cosplay. 

– Cosplay är en förkortning av ”costume play”. Man klär ut sig till olika karaktärer som man tycker om. Det kan vara vad som helst, men oftast är det från spel och tv-serier, berättar Gustav som tillsammans med pappa Lennart går under namnet Random Cosplay när de tävlar. 

Egentillverkade dräkter

Eftersom ”Fallout” är favorit­spelet har många av karaktär­erna som Gustav klätt ut sig till kommit just där­ifrån. Det går att köpa färdiga dräkter, men Gustav och Lennart tillverkar allt själva. Just nu jobbar Gustav på en stor rustning som kallas ­”power armor” som finns med i ”Fallout 4”.

– Den är förhoppningsvis klar till nästa sommar. Jag längtar tills den blir klar.

Vann pris för dräkten

Han har också hämtat inspiration från andra spel och tv-serier. Bland annat har han gjort Bill Cipher från tv-serien ”Gravity falls”, och karaktären Junkrat från spelet ”Overwatch”. På konventet Närcon i Linköping förra sommaren tävlade han med just Junkrat-dräkten. Och vann ­domarnas val. 

Varför tror du att du vann?

– Först och främst tycker jag att dräkten såg ganska bra ut. Jag tror också att de tyckte det var coolt att se en så ung person cosplaya. Det finns inte så många i min ålder som håller på.

Gustav vann pris för sin Junkrat-dräkt på Närcon i Linköping! Foto: Lennart Johansson

Föreläser med pappa

Närcon är ett av många konvent som Gustav och hans pappa brukar gå på. Nästa vecka ska de till Confusion i Göte­borg, där de bland annat ska föreläsa om hur det är att cosplaya som familj.

– För mig och pappa är cosplay ett sätt att bonda. Cosplay har gjort att jag fått mycket bättre kontakt med pappa, säger Gustav.

Vad är kul med att gå på konvent?

– Det är alla som kollar på ens cosplay och säger: ”Wow, vad cool, kan jag få ta kort på dig?” Det är också roligt att gå runt i båsen och se alla karaktärer samlade på ett ställe. 

Använder 3D-skrivare

När Gustav inte går på konvent ägnar han mycket tid åt att jobba på sina dräkter. Junkrat-dräkten höll han på med ­under några månader, det tog närmare 80 timmar.

– Det är kul att hitta nya sätt att bygga dräkterna på, till exempel med 3D-skrivare eller worbla som är en termoplast man behöver värma upp för att forma. 

Ibland är de också fler.

– Vi ska ha en cosplay-helg där vi kommer att spela spel och tillverka dräkter. Då kommer pappas flickvän och hennes döttrar. Min kompis kommer också att vara med, säger Gustav.