”Djursholm och Danderyd – där är det segregerat”

De kristna och muslimska skolorna hör till de mest segregerade i Stockholm. På vissa religiösa friskolor har nio av tio elever utländsk bakgrund. Både kristna Stefanskolan och muslimska Al-Azharskolan hävdar att elever söker sig dit för att de upplever stora problem på kommunala skolor.

Karin Thurfjell
Publicerad
Annons

Friskolor med konfessionell inriktning, religiösa friskolor i dagligt tal, har varit i fokus i nyhetsrapporteringen flera gånger de senaste åren. Bland annat efter rapportering om hur pojkar och flickor delats upp under idrottslektioner och bussfärder i friskolor med muslimsk inriktning. I våras gick Socialdemokraterna ut med att de vill förbjuda konfessionell inriktning i skolor. Ett av argumenten som gymnasieminister Anna Ekström lyft fram är att religiösa friskolor bidrar till skolsegregation.

Samtliga sex skolor i Stockholm som angett att de har konfessionell inriktning hör alla till den femtedel av stadens skolor som är mest segregerade, visar SvD:s genomgång. På två av dem, muslimska Al-Azharskolan i Vällingby och kristna Stefansskolan i Bromma, är nio av tio elever antingen födda utomlands eller har föräldrar som är födda utomlands. I muslimska Cordoba International school i Kista och Framstegsskolan i Spånga har åtta av tio elever har utländsk bakgrund, medan andelen i S:t Eriks katolska skola är 75 procent. Södermalmskyrkans kristna skola är med 60 procent elever med utländsk bakgrund minst segregerad av de religiösa skolorna – men fortfarande långt från snittet för Stockholm stad som ligger på 35 procent.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons