Under sandenIntensivt om kontroversiell fläck i Danmarks historia

”Minenkommando Dänemark” – unga tyska soldater som tvingades till det livsfarliga arbetet att röja minor.
”Minenkommando Dänemark” – unga tyska soldater som tvingades till det livsfarliga arbetet att röja minor. Foto: Studio S

Efter Danmarks befrielse 1945 beordrades tyska soldater att röja upp de en och en halv miljon minor som sträckte sig över 34 mil längs Jyllands västkust. Jan Lumholdt ser en film med rafflande intensivt foto och skådespelarprestationer av yppersta klass.

Jan Lumholdt
Publicerad
Annons

”Då såg jag plötsligt ljuset” skaldar Östen Warnerbring i sin hjärtinnerliga tolkning av ”Det var en lørdag aften”, om den 5 maj 1945, då Köpenhamn åter tändes, efter fem år som ”en stängd och bommad dörr” och jublet och ljuset strömmade fram, ”som ett pärlband, längs hela Sundets rand”.

Annanstans i Danmark sträckte sig ett helt annat pärlband med litet att jubla över. Över Jyllands västkust, från Hirtshals i norr till Esbjerg i söder, hade tyskarna grävt ner landminor i syfte att stävja en allierad invasion. Denna kom i stället i Normandie och nu låg minorna kvar, en och en halv miljon över 34 mils sträcka. Allt skulle röjas, lämpligen av de som själva satt dit dem.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons