Till SvD.se
SvD Perfect Guide

Framtidsspanaren: Åldersgränserna är passé

Framtidsspanaren John Mellkvist om fördelarna med att se livskurvan som en enda passage.

Text: John Mellkvist - 1 april 2019
Annons

Åldersgränser är alltid ett hett ämne. Ny hjärnforskning ifrågasätter den förmodligen mest betydande av dem alla – tidpunkten då vi blir myndiga. Undersökningar visar att vi, kliniskt sett, blir vuxna först en bit in i 30-årsåldern. Den viktigaste poängen forskarna vill göra är att det vi kallar vuxenstadiet inträder vid olika åldrar, och att man istället bör se hela livskurvan som en enda passage – helt utan skarpa gränser mellan de olika faserna. Att vi fortfarande använder denna indelning har egentligen bara praktiska orsaker. Detta förklarade professor Peter Jones från Cambridge University, vid en forskarträff i Oxford nyligen. Han gick så långt som att säga att den av oss bestämda tidpunkt när en människa i juridisk mening blir vuxen, ter sig allt mer absurd.

Det är ett rimligt resonemang som gör de flesta åldersgränser mer eller mindre bisarra. För en liten tid sedan gick jag förbi ett byggprojekt som marknadsfördes som ett seniorboende – med åldersgränsen 55 år. Jag hoppade till en smula och skrev ett inlägg om detta i mina sociala kanaler. Många reagerade ungefär som jag (WTF!), men en och annan försvarade formuleringen med regelverk, alternativt att det inte var hela världen. Med andra ord – reaktionerna på att bli senior vid 55 låg perfekt i linje med Cambridge-professorns resonemang ovan. Vi gillar olika, även här.

Annons
Annons

I linje med detta svarade en tredjedel av de rekryterare och HR-proffs som Linkedin tillfrågat i en färsk undersökning att vi klassas som äldre arbetskraft redan vid 40-strecket. Många fasar över att stämplas som äldre, vilket har att göra med de associationer till ålderdom som så länge härjat helt oemotsagda. Låt mig därför nämna att samma Linkedin-studie också visade att den äldre arbetskraften upplevdes starkare än den yngre i 8 av 14 kriterier. Att bli äldre håller sakta men säkert på att få en ny laddning, mycket tack vare just forskning och fakta om hur äldre personer mår och lever sina liv. Professor Ingmar Skoog – chef för åldersforskningsinstitutet AgeCap vid Göteborgs universitet – som har följt och kartlagt stora gruppers åldrande sedan 70-talet tvekar inte en sekund:

”Livskvalitén är extremt mycket bättre bland de äldre i dag. De är lyckligare, har bättre intellektuell funktion och bättre fysisk förmåga”, skriver han.

Enligt Ingmar Skoog är en 70-åring idag på många sätt jämförbar med en 50-åring på 70-talet.

Den alltför tidigt bortgångne artisten David Bowie hann inte bara sälja omkring 140 miljoner skivor under sin karriär, han gjorde så mycket annat också. Det han däremot aldrig gjorde var att sluta se framåt. I en BBC-intervju från 1999 försvarade han med ett entusiastiskt leende och epitetet ”an alien life form” internets enorma potential att förändra världen, inför en förbluffad Jeremy Paxman. Bowies syn på åldrande är värt att ta in i analysen här. Han beskrev det som att du med tiden blir allt mer av den person du från början borde ha blivit. Den som tänker så växer det aldrig någon mossa på.

John Mellkvist är PR-konsult och framtidsspanare på Mindmakers PR, och har fått stor uppmärksamhet för sitt arbete med att minska ålderismen.

Annons