Knutby och manipulationerna

PODD | 14 januari. I dagens avsnitt av Ledarredaktionen diskuteras manipulering. Lyssna direkt här.

Publicerad
Annons

I dagens avsnitt av Ledarredaktionen diskuteras manipulering, med anledning av att Knutbyrättegångarna inleds vid Uppsala tingsrätt i dag.

Det handlar om den person som i media är känd som Kristi Brud, Åsa Waldau, och två andra manliga pastorer från Knutbyförsamlingen som står åtalade för misshandel och sexuellt utnyttjande. 

Waldau misstänks ha misshandlat sex personer. Dagens Nyheter sammanfattar det såhär: "hon ska ha bitit en person i ansiktet, sparkat personen i magen, dunkat personens huvud mot en vägg och stuckit en gaffel i handen". Waldau själv nekar till brotten, som ska ha begåtts efter mordet i Knutby för 16 år sedan, där Helge Fossmo dömdes till anstiftan till mord på sin fru och att barnflickan som dödade henne fick rättspsykiatrisk vård.

Kristi Brud menar att hon blev manipulerad av Fossmo. Vad är det som gör att en människa kan bli manipulerad? Hur vet man om någon nära är med i en sekt eller bara har hittat Gud? Och hur kan man hjälpa dem?

Ledarsidans Lydia Wålsten diskuterar med Helena Löfgren, legitimerad psykoterapeut i Stockholm som är specialiserad just på frågor som rör sekter och som själv har en bakgrund i Moonrörelsen, Rickard Ringqvist, redaktionschef på den kristna tidningen Dagen och psykologen Håkan Järvå, som var med i Scientologerna i 14 år, men som i dag hjälper andra som vill lämna religiösa sekter.

Ledarredaktionen on acastembed.acast.com
Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons