Löfven om EU:s coronafond: ”Lån – inte bidrag”
En ny stor stödfond i EU ska hjälpa länder som drabbats hårt av coronakrisen. Medlemsländerna är överens om behovet, samtidigt som regeringen vill förhindra att fonden blir dyr för Sverige.
– Under krisen har samarbetet och solidariteten i EU prövats. Det är svårare att dela med sig när det råder brist hemma, inledde statsminister Stefan Löfven torsdagskvällens pressträff efter ett fyra timmars videotoppmöte med Europeiska rådet.
Sverige behöver ett starkt och välfungerande EU, i vardag och i kris, betonade Löfven.
– Därför har Sverige arbetat för att den inre marknaden ska fungera igen.
EU-kommissionen får nu i uppdrag att kartlägga behovet av, och inom kort komma med förslag på, en återhämtningsfond.
– Den ska vara begränsad i både tid och omfång. Det ska vara lån och inte bidrag och den ska leva upp till högsta krav om effektivitet och återbetalning, sade statsminister Löfven.
En reporter frågade statsministern om hur stämningen var på mötet.
– Vi var överens om att vi ser behovet. Därmed inte sagt att det här nu är klart, svarade Löfven och fortsatte:
– Det finns en diskussion. Några vill se det här som lån, andra bidrag – däribland oss. Vi vill se det här som lån som ska betalas tillbaka. Det är en stor fråga som kommer att diskuteras.
Under videomötet enades också stats- och regeringscheferna om att det krispaket som finansministrarna lade fram före påsk ska genomföras den första juni.
– Det är viktigt att EU står enat i att hantera den här krisen och inte minst hjälpa de värst drabbade länderna, sade Löfven.
Statsministern klargjorde också att Sverige nu ska driva på för att EU:s krishanteringssystem ska utvecklas så att hanteringen av kommande kriser kan hanteras bättre.
Avslutningsvis betonade Löfven vikten av att stå tillsammans i tider som dessa.
– Vi står starkare tillsammans och ett EU som är fungerande är avgörande för svensk ekonomi, för våra jobb och för välfärden men också för säkerheten och klimatet.