Xavier Veilhan, ”Nuit mexicaine”Konstnärligt återbruk som vitaliserar nya verk

Xavier Veilhan, ”Nuit mexicaine”, installationsvy på Andréhn-Schiptjenko.
Xavier Veilhan, ”Nuit mexicaine”, installationsvy på Andréhn-Schiptjenko. Foto: Jean-Baptiste Beranger

Både Xavier Veilhan och Anna Kleberg Tham återanvänder sina idéer. Men samtidigt utökas de så att ständigt nya kombinationer uppstår. Håkan Nilsson ser två välkomponerade utställningar där balansen spelar en central roll.

Håkan Nilsson
Publicerad
Annons

Xavier Veilhan är en av Frankrikes mest namnkunniga konstnärer, en position som han nått genom både en säregen stil och ovanlig bredd. Han kan lika gärna omvandla Frankrikes paviljong på Venedigbiennalen (2017) till en stor musikstudio med dagligt löpande inspelningsverksamhet som förminska en noshörning i pytteliten skala i brons och ställa den på en piedestal, som nu på Andréhn-Schipjenko.

Noshörningen pekar också ut en annan viktig sida av Xavier Veilhan: han är en återbrukare. Denna gång har han gjort en miniatyr av en 20 år äldre fullskalig variant i sportbilsrött. Även i många andra verk finner man reminiscenser av tidigare verksamhet. Veilhan har exempelvis gjort många mobiler, och på utställningen finns ett helvitt exemplar där olika bollar balanseras både mot varandra och en motvikt i form av ett lod.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons