ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Stilombudsmannen: Vad har hänt med inbjudningskort?

Stilombudsmannen Fredrik af Klercker saknar tiden då man fick inbjudningskort till både middagar och jakten.

Text: Fredrik af Klercker - 23 september 2019

Hej, jag tycker det är så tråkigt att man aldrig får några inbjudningskort längre. Vad tycker du om det? /Gabriella.

Hej Gabriella,

förr låg det en väldig prestige i att producera de finaste inbjudningskorten för att visa att man skulle ha den elegantaste festen. Gärna med de flottast titlarna och de längsta namnen. Men så är det ju inte längre.

Idag handlar det om diskretion. Den underbara spiselkranskulturen är på väg bort, även fast jag själv kämpar med näbbar och klor för att bevara den. Det betyder alltså att man ställer sina inbjudningskort på spiselkransen eller hallbordet och säger att det är för att påminna sig själv om att inte glömma bort tillställningen – fast de i själva verket är till för att skryta om vilka fina fester man är bjuden på.

När inbjudningskort stod framme kunde man också undvika pinsamma frågor om huruvida någon var bjuden eller inte. Istället kunde man gå direkt på skitsnacket: ”Har du hört att Klercker inte är bjuden till friherrinnan von Adelsgris?”.

Nuförtiden används pappersinbjudningar i princip bara vid bröllop eller större födelsedagsfester. För min del är kanske den största förlusten att nästan alla jaktinbjudningar mailas – det var ju annars den absolut största indikatorn på var man låg på den sociala skalan!

Så, var är då den nya tjusiga inbjudan? Det är i all sin enkelhet ett mail där det står välkommen på middag, lunch, jakt eller liknande. Oftast helt utan indikation på vilket sorts pådrag det kommer att vara.

Jag tycker det är dags att börja anstränga sig och skicka ut ordentliga pappersinbjudningar, så att vi kan skryta ogenerat igen!