Lomborg: Missriktade gröna satsningar gör oss fattigare

Francois Hollande, Laurent Fabius, Christiana Figueres och Ban ki-Moon applåderar vid den sista sessionen av COP21 i Paris, december 2015.
Francois Hollande, Laurent Fabius, Christiana Figueres och Ban ki-Moon applåderar vid den sista sessionen av COP21 i Paris, december 2015. Foto: Francois Mori /AP

Parisavtalet är slöseri med resurser, och på vår resa ut ur coronadepressionen får vi inte fastna i ytterligare missriktade gröna satsningar som gör oss fattigare, skriver Bjørn Lomborg.

Publicerad
Annons

I spåren av coronapandemin kommer världens länder att spendera tusentals miljarder dollar i strävan att komma på fötter igen. Lobbyister och inflytelserika beslutsfattare framför allt oftare krav på att dessa utgifter ska kopplas till klimatmål. Internationella valutafondens ordförande Kristalina Georgieva kräver att vi “gör allt som står i vår makt för att göra detta till ett grönt återhämtningsprojekt”. EU-kommissionen, Demokraterna i USA och politiker i andra länder driver på för gröna budgetar, med målsättningen att göra ländernas ekonomier koldioxidneutrala senast 2050. Detta kan i slutändan kosta tusentals miljarder kronor och är, sorgligt nog, ett av de sämsta sätten att bidra till återhämtning.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons