Arbetsförmedlingen begär fler miljarder

Arbetsförmedlingens generaldirektör Maria Mindhammar begär flera miljarder mer i anslag för nästa år av regeringen och Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S). Arkivbild.
Arbetsförmedlingens generaldirektör Maria Mindhammar begär flera miljarder mer i anslag för nästa år av regeringen och Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S). Arkivbild. Foto: Christine Olsson/TT

Arbetsförmedlingen begär flera miljarder kronor mer för att klara sitt jobb nästa år, jämfört med vad regeringen hittills föreslagit.

Arbetslösheten i de mest utsatta grupperna bedöms öka till den högsta sedan 1990-talskrisen.

Lars Larsson/TT
Publicerad
Annons

Arbetsförmedlingen (AF) skriver i sitt budgetäskande, eller budgetunderlag, för åren 2021 till 2023 att 800 miljoner mer behövs nästa år bara till förvaltningsanslaget. Det innebär 7,6 miljarder istället för de 6,8 miljarder som fanns anvisat för 2021 i regeringens budget från i höstas.

Anslagen till arbetsmarknadspolitiska insatser behöver höjas med drygt en miljard för att det ska gå att hålla sådant som arbetsmarknadsutbildningar och anställningar med stöd för arbetslösa igång på rimliga nivåer. Det är också nödvändigt för att klara åtgärder för personer som inte får vara sjukskrivna längre. De måste erbjudas någon form av sysselsättning, aktivitet och stöd.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons