Folk med ångestBackmans nya en saga för kantstötta vuxna

Fredrik Backman (född 1981) har hittills skrivit ett tiotal böcker, däribland ”En man som heter Ove” som blev  Oscarsnominerad film.
Fredrik Backman (född 1981) har hittills skrivit ett tiotal böcker, däribland ”En man som heter Ove” som blev Oscarsnominerad film. Foto: Linnéa Jonasson Bernholm

Som att stressat mula i sig en hel Schwarzwald-tårta. Det är Per Klingbergs känsla efter att ha läst Fredrik Backmans nya bok. Här staplas skämten på varandra. Till det fina hör hur författaren verkligen bryr sig om de människor han väljer att skildra, med eller utan kaninhuvuden.

Publicerad
Annons

Ganska ofta tänker jag att humor helt enkelt är en plats där smärtan inte kan artikuleras riktigt än. Det låter ju inte så lite pretentiöst, men för mig är det sant att skämt – ironisk galghumor och fåniga distraktioner – ibland har varit en nödvändig omväg för att alls orka närma sig det som gör ont på djupet. Åtminstone delvis tycks humorn fylla en liknande funktion i Fredrik Backmans senaste roman, ”Folk med ångest”, som av förlaget å ena sidan beskrivs som ”en orimligt stökig komedi”, å andra sidan ger information om var man söker stöd om man funderar på att ta sitt eget liv.

Berättelsen kretsar kring en lägenhetsvisning som spårar ut när en misslyckad bankrånare i panik flyr in i lägenheten och oavsiktligt ställer till med ett gisslandrama, med påföljande polispådrag. Men när gisslan väl släppts och polisen stormar lägenheten så är den tom, trots att ett skott hörts och blod har spillts på golvet. Genom romanen varvas de alltmer frustrerade polisernas försök att utifrån förhör med gisslan rekonstruera händelseförloppet med scener som skildrar vad det var som egentligen hände där inne i lägenheten.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons