”Skatteverket kan orsaka kaos i sjukvården”

Inga-Kari Fryklund, Heidi Stensmyren och Sven Söderberg skriver att finansministern och Skatteutskottet bör skjuta på införandet av en ny vårdmoms tills domstolsprövningen är klar.
Inga-Kari Fryklund, Heidi Stensmyren och Sven Söderberg skriver att finansministern och Skatteutskottet bör skjuta på införandet av en ny vårdmoms tills domstolsprövningen är klar. Foto: Pressbilder, Emma-Sofia Olsson

En ny vårdmoms börjar att gälla vid halvårsskiftet, efter en tolkning som Skatteverket gjort. Risken finns att mångåriga samarbeten med läkare nu sägs upp. Detta trots att regering och riksdag slagit fast att all vård och omsorg ska vara fri från moms, skriver företrädare för läkare och vårdföretagare.

Publicerad
Annons

Västernorrland är en av de regioner i Sverige som brottas med störst läkarbrist. Men för patienterna på den privata vårdgivaren Premicares vårdcentraler i Timrå, Härnösand och Sundsvall är läkarkontinuiteten hög. Dels för att de är en attraktiv arbetsgivare i vården, men också för att läkare som hellre vill vara egenföretagare jobbar där. Två tredjedelar av läkarna hos Premicare är egenföretagare. Nu hotas dessa mångåriga samarbeten att slås sönder och Premicare, och många andra privata vårdgivare, att tvingas dra ner på sin verksamhet. Orsaken är Skatteverkets nya vårdmoms som slår till vid halvårsskiftet. De stora förlorarna blir patienterna i Timrå och andra mindre orter i landet.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons