”Anywhere out of the world. Olof Sager-Nelson och hans samtid”En mästare i sin genre under sitt korta liv

Olof Sager-Nelson (1868-1896). Detalj ur ”Självporträtt”, olja på duk.
Olof Sager-Nelson (1868-1896). Detalj ur ”Självporträtt”, olja på duk. Foto: Per-Åke Persson/Nationalmuseum

Han hann inte med många verk, men hans ”förmåga att med penseln dikta om skymningen i människosjälen gjorde honom till en stor konstnär”, skriver Joanna Persman efter att ha sett utställningen på Thielska.

Joanna Persman
Publicerad
Annons

Olof Sager-Nelson skulle kunna tillhöra den mystiska 27-klubben, som man inte önskar någon att vara medlem i. Han gick samma öde till mötes som Jimi Hendrix, Kurt Cobain, Janis Joplin och Jim Morrison. Sager-Nelson föddes 1868 i Värmland. Endast 27 år gammal dog han på ett militärsjukhus i den algeriska oasen Bisakra, dit han sökt sig för bota sin lungsot. Ett par månader senare anordnade konstmecenaten Pontus Fürstenberg en minnesutställning med Sager-Nelsons verk. Målningarna förvärvades av bland annat Prins Eugen och Georg Pauli. Legenden var född.

Om den tragiska konstnärsmyten påminner konsthistorikern Jeff Werner i katalogen till utställningen ”Anywhere out of the world. Olof Sager-Nelson och hans samtida”. I samma bok finns även en spännande essä om sambanden mellan måleriet och musik kring sekelskiftet 1800- och 1900-talet. Författaren är Magnus Haglund. Den läsvärda publikationen med flera textbidrag publicerades i samband med utställningen på Göteborgs konstmuseum i vintras. På Thielska Galleriet visas den i något nedbantad version.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons