Hon varnade för kristna högern för tolv år sedan

Donald Trump har gett den kristna nationalismrörelsen betydande politisk makt. Här ses han tillsammans med vicepresident Mike Pence och justitieminister Jeff Sessions.
Donald Trump har gett den kristna nationalismrörelsen betydande politisk makt. Här ses han tillsammans med vicepresident Mike Pence och justitieminister Jeff Sessions. Foto: Privat, Evan Vucci/TT

”Det är verkligen värre än vad jag hade kunnat föreställa mig när jag skrev boken.”

Journalisten Michelle Goldberg varnade för vita kristna nationalister för ett drygt decennium sedan i sin bok. I dag sitter flera av dem vid makten i Vita huset.

Publicerad
Michelle Goldberg, amerikansk journalist och författare, skriver för New York Times.

Michelle Goldberg, amerikansk journalist och författare, skriver för New York Times.

Foto: Privat
Annons

Det har hunnit gå tolv år sedan den amerikanska journalisten Michelle Goldberg gav ut boken ”Kingdom coming”, om framväxten av en ny kristen teokratisk rörelse i USA. Då var den fortfarande en liten radikalt kristen grupp i utkanten av det republikanska partiet, och ledd av karismatiska evangeliska pastorer. Deras övergripande politiska princip var att det enda regeringen kunde göra för individen var att lämna individen ifred.Det syndiga Amerika, inklusive det omoraliska republikanska partiet och den sekulära liberala staten, måste kollapsa och underordnas kyrkan.

Retoriken var apokalyptisk och krigsliknande. Amerika måste gå under först för att kunna rekonstrueras till ett ursprungligt tillstånd med Gud som centrum för nationen. En religiös revolution.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons