Bengt-Göran Kronstam:Välj ett vin med stil och karaktär

Bengt-Göran Kronstam

Viner med klös. Det är syran som gör vinet till en överlägsen måltidsdryck. På egen hand kan det verka både syrligt och strävt, men med mat blir kombinationen fulländad.

Bengt-Göran Kronstam
Publicerad
Annons

Att prova vin är mer än en hobby. Det är en livsstil och i dagens Sverige något av en folkrörelse. Sju av tio svenskar dricker vin och de flesta gör det med stor nyfikenhet, uppskattning och respekt. Att få guida i denna njutningsresa är en ynnest, även om det inte alltid är så lustigt som det låter.

Inte ens höstens champagnegalopp är någon fest att tråna efter. Tvärtom är det två dagars maraton med nära 300 syraattacker som blottar tandhalsarna och värker en vecka efteråt. Men jag klagar inte. För det mesta är arbetet som vinprovare både lustfyllt och spännande. Inte minst responsen från läsarna är ett effektivt botemedel mot leda och tappad inspiration.

Höstens champagnegalopp är ingen fest att tråna efter. Tvärtom är det två dagars maraton med nära 300 syraattacker som blottar tandhalsarna.

Sveriges ledande vinkritiker tar gärna till fyndstämpeln i sin iver att övertyga. Inte för att sälja våra tips, utan för att du ska hitta de bästa köpen i en flod som blivit en strid ström av mer eller mindre okända viner.

Annons
Annons

Prisvärdet har blivit nyckeln i detta. Innebörden är självklar för de flesta och handlar om smakupplevelsen per krona, i stället för den ökända YPK-faktorn som värderar fylla högre än smak. På så sätt vill jag hävda att svenska vinskribenter gör mer för folkhälsan än både politiker och monopolet.

Utvecklingen är också entydig: Fler svenskar väljer allt dyrare (läs godare) viner. Försäljningen ovan hundralappen har mer än tiodubblats sedan millennieskiftet, utan att totalkonsumtionen ökat.

Det som fått stryka på foten är billiga viner i flaska, vilket också sammanfaller med att Systembolaget gett lådvinerna en minst sagt framskjuten butiksexponering där antalet är mer lockande än urvalet. Som helhet kan därför noteras en polarisering på vinlistan där det blivit otrivsamt smalt i mellanskiktet. Här önskar man att monopolet kunde bredda sig, i stället för att ösa ut fler boxar och slätstrukna dussinviner av närmast identiskt slag.

När det finns många tusen viner att välja på vore jag väl dum och jag inte valde från toppen av vinberget.

Apropå antalet: När jag härom veckan tipsade om sex viner som alla fick full pott på tärningsskalan gav det ett gensvar som aldrig förr, men också i att vinintresserade läsare hörde av sig och undrade om det verkligen var möjligt? Så klart! När det finns många tusen viner att välja på vore jag väl dum och jag inte valde från toppen av vinberget. Bottenskrapet är varken till glädje eller nytta.

Övning ger färdighet. Det är inget nytt. Både öl och vin är något som de flesta måste lära sig att uppskatta. Fast om början är svår, brukar fortsättningen bli desto mer positiv. Detsamma gäller faktiskt även den erfarna vinkännaren. Ett vin som i första klunken verkar vresigt lyfter till maten. Motsatsen gäller många av de söta storsäljare som dominerar Systembolagets rödvinsutbud. De blir till slut kväljande.

Annons
Annons

Ställ fram ett vin med krav på sällskapet och ett kommersiellt stordriftsvin! Detta test har gjorts många gånger och som regel tar det tuffare vinet slut först, när det ackompanjeras av något på gaffeln. Det är fruktsyran som skiljer vinet från läsk, vatten och mjölk, öl till och med.

Vad är det då som gör att ett vin är att betrakta som fynd, medan flertalet aldrig förekommer i några recensioner? Ja, låt mig först konstatera att hyllningarna är en subjektiv uppfattning, även om jag som regel söker viner som passar så många som möjligt.

Det är viktigt att du studerar smakbeskrivningen för att utröna om det är ett vin som passar din smak och den mat du tänker bjuda till.

Men det är också viktigt att du studerar smakbeskrivningen för att utröna om det är ett vin som passar din smak och den mat du tänker bjuda till. Den gemensamma nämnaren är att vintipsen bygger på det som är mest prisvärt, gott och spännande. Viner med stil och karaktär, helt enkelt, i respektive smaktyp och prisgrupp. Men valet är ditt!

Denna vecka har jag medvetet letat efter viner som inte följer den breda farleden. Här handlar det om viner som ställer krav på både dig och maten, men som i gengäld kan väcka en livslång kärlek och vidga perspektivet från det slätstrukna till det exklusiva.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons