Dippa moroten ger en för många okänd effekt

Illustration: Thomas Molén
Illustration: Thomas Molén

Jagar du näring? Tänk då lite extra på hur du kombinerar olika sorters mat. Vissa ämnen fungerar bättre ihop. Linda Bakkman guidar till hur olika ”närings­kompisar” gör måltiden mer komplett.

Linda Bakkman
Publicerad
Annons

Smakkompisar brukar kockar säga om olika sorters mat som ”gifter sig” på ett särskilt bra sätt. Så förhöjs upplevelsen av en maträtt. Som näringsfysiolog vill jag på motsvarande sätt lyfta ordet näringskompisar. Vad många inte känner till är att vissa näringsämnen (och därmed råvaror) blir bättre när de serveras tillsammans. Såväl råvarornas näringsinnehåll som kombinationer och tillagning påverkar nämligen näringsutbytet i måltiden.

Varierat är ofta bra. Det handlar om ökade förutsättningar att tillgodose hela det spektrum av näringsämnen som vi behöver. Idag vet vi också att utöver de näringsämnen i form av vitaminer och mineraler som vi länge känt till som viktiga för funktion, hälsa och tillväxt så finns en uppsjö fytokemikalier (så som lykopen i tomat eller antocyaniner i blåbär) som kan fungera som antioxidanter eller uppvisa antibakteriella eller hormonliknande egenskaper och på så sätt påverka vår hälsa.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons