”Vi dricker inte mer men vi dricker bättre vin”

Foto: Christopher Hunt

Börsaktuelle vinimportören Emil Sallnäs om svenskens ökade vinintresse och konsten att balansera passion och business.

Hugo Rehnberg
Publicerad
Annons

Sveriges mest framgångsrika vinhandlare ville egentligen bli diplomat. Redan vid tidig ålder började Emil Sallnäs plugga franska för att vara redo för ambassadlivet. Men när han var 20 år hade han tänkt om och ville i stället bli kock. Han praktiserade på en hotellrestaurang i Bryssel och lärde sig massor om mat, vin och livet. Efter att ha pluggat internationell ekonomi i Uppsala hamnade han så småningom på Axfood och därefter på Giertz Vinimport.

– Där var det som att cirkeln slöts och jag fick användning av allt jag lärt mig dittills: ekonomi, mat, vin och franska, säger Emil Sallnäs från sitt kontor på Blasieholmen i Stockholm.

I början av 2000-talet ville grundarna till Giertz Vinimport trappa ner och sålde därför majoriteten av bolaget till Emil Sallnäs och hans kompanjon Björn Wittmark. Affären blev startpunkten för Viva Wine Group, som nu introduceras på Stockholmsbörsens First North Premier-lista. Koncernen – som består av tio olika företag och har 210 anställda – omsatte förra året cirka tre miljarder kronor och gjorde en vinst på 217 miljoner. Vivagruppen är Systembolagets största vinleverantör och har en marknadsandel på 25 procent.

Annons
Annons

– En förklaring till att det gått så bra är att vi lanserar viner som vi vet passar den svenska marknaden, dessutom är vi ledande på ekologiska och etiskt certifierade viner, vilket efterfrågas allt mer. Sedan är vi duktiga och oerhört datadrivna i vår marknadsföring. Men med vin börjar och slutar allting med produkten, om vinet inte är gott spelar det ingen roll hur vass reklamen är.

Varför går ni till börsen?

– Vi vill växa utanför Norden och framför allt inom e-handel. Tittar man runt i Europa finns ingen riktigt stark e-handelsaktör inom vin, det är mest lokala aktörer. Vi har redan gjort två förvärv – bland annat har vi köpt Vicampo, ett av Tysklands ledande e-handelsbolag – och för att kunna göra fler förvärv går vi till börsen.

Emil Sallnäs Viva Wine Group börsintroducerades 15 december i år. Foto: Christopher Hunt

Hur skulle du beskriva vinbranschen för en utomstående?

– Det är mycket hjärta och stolthet och som företagare gäller det att hitta en bra balans mellan passion och affärer. Något jag tycker vi har lyckats med. Varje dag träffar jag människor som brinner för vin, oavsett om det är producenter, journalister eller köpare, och det är stimulerande. Sedan gäller det att ta ansvar, vi jobbar trots allt med alkohol, men för de allra flesta innebär vin en guldkant i tillvaron och det är roligt att få bidra med det.

Ni har en organisationsmodell där vissa personer erbjuds partnerskap i dotterbolagen.

– Ja, när vi själva blev delägare insåg vi värdet av entreprenörskap och att ha medarbetare som känner sig delaktiga i företaget. Vi vill att våra nyckelpersoner ska vara långsiktiga och få ta del av frukterna.

Sverige ett gammalt brännvinsland. Hur sofistikerad är egentligen vår vinsmak?

– Rätt så sofistikerad. Framför allt för att vi – till skillnad från de flesta andra länder – dricker vin från hela världen. På senare tid har det dessutom skett en tydlig ’premiumisering’: vi dricker inte mer men vi dricker bättre vin. Att den svenske vinkonsumenten växlat upp syns bland annat på den ökade försäljningen av Systembolagets tillfälliga sortiment.

Så vilken flaska öppnar du när du kommer hem från börsnoteringen?

– Jag är en Grand cru-kille, så det blir en röd bourgogne av hög klass.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons