Meningen med landetStan avskräcker inte – men landet lockar

David Jonstad.
David Jonstad. Foto: Yvonne Åsell

Mitt i debatten om Stockholm släpps två böcker om att lämna stan. Men David Jonstads ”Meningen med landet” och Anders Möllers ”Konsten att flytta till landet” handlar egentligen inte om att flytta ”från något” utan ”till något”.

Anders Rydell
Publicerad
Annons

Jag trycker ner kroppen mot marken och sätter knäskålen mot ena vingen – huvudet vrider sig ålaktigt. Ögonen rullar. Jag greppar kring strupen och måttar ett slag mot skallen med ett avbrutet kvastskaft. Allt är över på en sekund. Ögonvitorna fylls av blod. Jag slår igen. En mörk röd, nästan svart blodstrimma lägger sig över handryggen. Den hårda kroppen blir varm och mjuk. Jag greppar om fötterna och lägger upp huvudet mot kubben. Två hugg och huvudet faller ner i en blodig hög av tupphuvuden. Skälvningar ryser fortfarande genom kroppen – och med en bit ståltråd hänger jag upp tuppen i vårt knotiga Åkeröäppelträd. Där hänger redan sex av hans bröder och blöter Upplandsjorden. Oktober betyder slakt av årstupparna hemma hos oss, en syssla lika gammal som naturlig på de flesta gårdar.

Det är inte förvånande att två aktuella böcker om att flytta ut på landet, David Jonstads ”Meningen med landet” och Anders Möllers ”Konsten att flytta till landet” skildrar detta förtätade ögonblick. Slakten är en konkret och blodig nödvändighet som samtidigt bär på djupa mytologiska rötter – en offergåva.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons