Orörda – Italiens mest okända öar lockar

Foto: Alberto Blasetti

Eoliska öarna utanför Siciliens norra kust har ännu inte invaderats av turister – trots paradisiska landskap och några av Italiens mest lovande kocktalanger.

Publicerad
Den talangfulla kocken Martina Caruso driver hotell Signum på ön Salina tillsammans med sin bror Luca.

Den talangfulla kocken Martina Caruso driver hotell Signum på ön Salina tillsammans med sin bror Luca.

Foto: Michele Tabozzi
På Salina, den grönaste av de Eoliska öarna, är klipporna branta, byarna små och utsikten över havet oändlig.

På Salina, den grönaste av de Eoliska öarna, är klipporna branta, byarna små och utsikten över havet oändlig.

Foto: Alberto Blasetti
Martina Caruso lagar eleganta rätter med hjärtat i sicilianska traditioner. Här hennes beroendeframkallande kapris-gelato.

Martina Caruso lagar eleganta rätter med hjärtat i sicilianska traditioner. Här hennes beroendeframkallande kapris-gelato.

Foto: Alberto Blasetti
I byn Malfa på Salina är tempot lugnt och husen enkla. Kanske för att inte själa uppmärksamhet från allt det vackra utanför.

I byn Malfa på Salina är tempot lugnt och husen enkla. Kanske för att inte själa uppmärksamhet från allt det vackra utanför.

Foto: Alberto Blasetti
Karismatiske Alfredo driver kafé i byn Lingua på Salina. Han är berömd för sin underbara mandelgranita.

Karismatiske Alfredo driver kafé i byn Lingua på Salina. Han är berömd för sin underbara mandelgranita.

Foto: Alberto Blasetti
Femstjärniga hotellet Therasia ligger på en udde på ön Vulcano. Här badar man från svarta klippor och äter på Tenerumi, en av Italiens mest intressanta restauranger.

Femstjärniga hotellet Therasia ligger på en udde på ön Vulcano. Här badar man från svarta klippor och äter på Tenerumi, en av Italiens mest intressanta restauranger.

Foto: Pressbild.
Davide Guidara arbetar endast med grönsaker på restaurang Tenerumi. Här sallad som jäst i getostmjölk kryddad med masala.

Davide Guidara arbetar endast med grönsaker på restaurang Tenerumi. Här sallad som jäst i getostmjölk kryddad med masala.

Foto: Alberto Blasetti
Annons

– Det är svårt att säga var havet slutar och himlen börjar, säger Martina Caruso och blickar ut över havet som flyter ihop med himlen i minst 50 nyanser av blått.

Nedanför ligger branta klippor som stupar rakt ner i det kristallblå vattnet. I bakgrunden ståtar dramatiska berg klädda i gröna buskar och kaprisplantor. Vid utsiktsplatsen står par och kramas under tystnad. Vyn är så perfekt att den liknar en retuscherad bild från turistbyrån.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons