Brist på ukrainska tolkar i Sverige

Ukrainska flyktingar på väg mot väntande bussar efter ankomst till hamnen i Karlskrona på torsdagsmorgonen. När fler ukrainare kommer till Sverige ökar behovet av tolkar som behärskar språket.
Ukrainska flyktingar på väg mot väntande bussar efter ankomst till hamnen i Karlskrona på torsdagsmorgonen. När fler ukrainare kommer till Sverige ökar behovet av tolkar som behärskar språket. Foto: Johan Nilsson/TT

Ett ökat behov av tolkar i ukrainska får tolkförmedlingar att snabbutbilda fler. Men i komplexa frågor som asylärenden finns det risker med att använda tolkar utan rätt kompetens, enligt en expert.

Petra Hedbom/TT
Publicerad
Annons

— Vi har frågat de tolkförmedlingar som vi har ramavtal med och som förmedlar tolkar till myndigheter. De som svarat ser en klart ökad efterfrågan av tolkar till och från ukrainska, säger Klas Ericsson vid Statens inköpscentral på Kammarkollegiet.

Just nu finns det totalt 14 tolkar i ukrainska registrerade hos Kammarkollegiet i Sverige, fyra auktoriserade och tio utbildade. Registret är inte heltäckande eftersom det inte är krav på att utbildade tolkar ska registrera sig men ger en fingervisning om att det inte handlar om något överflöd.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons