”Skarp signal långt bortom Lundin”

Alex Schneiter, vice vd, och Ian Lundin, vd, inför Lundin Petroleums bolagsstämma på Grand Hotel i Stockholm år 2017.
Alex Schneiter, vice vd, och Ian Lundin, vd, inför Lundin Petroleums bolagsstämma på Grand Hotel i Stockholm år 2017. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Åtalet mot Lundin Oil sänder en signal långt bortom det svenska företaget, enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch. ”Det här visar att företag inte kan göra vad som helst för att exploatera tillgångar”, säger en Sudanexpert till SvD.

Gunilla von Hall
Publicerad
Annons

GENÈVE Human Rights Watch var den första organisation som rapporterande om brotten mot mänskliga rättigheter som ska ha begåtts i Sudan genom medverkan av Lundin Oil (i dag Lundin Energy). Organisationen hade en grupp forskare som 2001 enbart arbetade med de påstådda övergreppen mot civilbefolkningen i syfte att utvinna olja. De presenterade mängder med bilder och vittnesmål som senare har använts i flera FN-utredningar kring fallet.

Människorättsgruppens Sudanexpert Mohammed Osman säger att åtalet mot dåvarande Lundin-topparna Ian Lundin och Alex Schneiter är ”mycket välkommet om än överraskande senkommet”. De åtalas för medhjälp till grovt folkrättsbrott under åren 1999–2003.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons