Skellefteå kraft vill lägga ner tre kraftverk

All vattenkraft i Sverige ska miljöprövas. Energibolagen behöver lämna in en ansökan per kraftverk om att få fortsätta driva anläggningen. På bild syns vattenkraftverket Laforsen utanför Kårböle. Arkivbild.
All vattenkraft i Sverige ska miljöprövas. Energibolagen behöver lämna in en ansökan per kraftverk om att få fortsätta driva anläggningen. På bild syns vattenkraftverket Laforsen utanför Kårböle. Arkivbild. Foto: Pontus Lundahl/TT

Alla vattenkraftverk i Sverige ska genomgå en miljöprövning. Processen väntas ta nästan 20 år – men redan nu har Skellefteå kraft tagit beslut om att de vill lägga ner tre mindre kraftverk, rapporterar flera medier.

Tea Oscarsson/TT
Publicerad
Annons

De tre kraftverk som planeras att läggas ner i Rickleån vid Robertsfors är små. Tillsammans producerar de el till 600 villor per år. Skellefteå Kraft har vägt fortsatt drift mot miljönytta och behov av renoveringar, och har redan nu tagit ett inriktningsbeslut om att de inte vill driva tre av kraftverken vidare.

De kommande åren kommer energibolagen behöva ansöka om att få fortsätta driva sina vattenkraftverk. Det behövs en ansökan för varje anläggning – och i den ansökan en kartläggning om vattenmiljön och kraftverkets påverkan. Energibolagen kan efter prövning få instruktioner om ombyggnationer som måste till för att verket ska få fortsätta drivas.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons