Feministiskt musikalnätverk manar till kamp

En av de drivande krafterna i den feministiska arbetsgruppen Sparq är Frida Modén Treichl. Här ses hon i ”Fun home”, en kritikerrosad musikal med många kvinnoroller som spelas på Kulturhuset Stadsteatern i Carolina Frändes regi och som bygger på Alison Bechdels serieroman.
En av de drivande krafterna i den feministiska arbetsgruppen Sparq är Frida Modén Treichl. Här ses hon i ”Fun home”, en kritikerrosad musikal med många kvinnoroller som spelas på Kulturhuset Stadsteatern i Carolina Frändes regi och som bygger på Alison Bechdels serieroman. Foto: Sören Vilks

Två tredjedelar av utrymmet på musikalscenerna ges till män. Nu anlägger det feministiska nätverket Sparq moteld med kampanjen ”Våra historier”.

Publicerad
Maja Rung och Elin Skarin i ”Fun Home”.

Maja Rung och Elin Skarin i ”Fun Home”.

Foto: Sören Vilks
Annons

Sparq är en feministisk arbetsgrupp inom Musikalartistavdelningen i Teaterförbundet. Med kampanjen ”Våra historier” som de lanserar inför Scenkonstbiennalen i Norrköping 23–28 maj, vill de uppmärksamma och ändra på mansdominansen i genren. Satsningen består bland annat av ett upprop till branschen med citat och selfies från kvinnliga musikalartister – 450 bilder har kommit in.

”Jag har vid några tillfällen känt mig nödgad att tacka nej just för att tjejrollen helt enkelt var för sipp och ointressant, ofta av yngre modell än jag själv och vars huvudsakliga insats varit ’kvinnlig fägring’”, rapporterar exempelvis Sharon Dyall.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons