Julkalendern – en mirakulös tidsresa

Årets julkalender ”Mirakel” bjuder tittarna på en tidsresa. För Sarah och Bibi blev det en spännande inblick i hur mycket som hänt på 100 år.

Annie Ericsson
Publicerad
Tjejerna hade bara en enda scen som de spelade in tillsammans. Alla andra scener gjorde de på egen hand eftersom de utspelar sig i olika tidsrum. Foto: Lisa Arfwidson

Sarah och Bibi spelar huvudrollerna Mira och Rakel i årets tv-kalender ”Mirakel”. De lever i olika tider men byter själar med varandra genom ett konstgjort svart hål som kommit på vift.

Mira och Rakel bor i samma rum i samma hus, men 100 år ifrån varandra. Rakels familj har det gott ställt, hon ska uppfostras till en ”fin dam”. Mira är föräldralös och bor på ett HVB-hem.

– Mira är en sprallig och rolig tjej från 2020. Hon bryr sig om sina kompisar och är godhjärtad. Hon är väldigt bestämd, säger Sarah som spelar Mira.

Joel Adolphson i IJWTBC gör en av rollerna i julkalendern. Han spelar Ernst som år 2020 bråkar med en släkting. Han och släktingen äger halva herrgården var – och Ernst vill riva huset. Foto: Lisa Arfwidson

Mira och Rakel har svårt att förstå den andra verkligheten som deras själ förflyttas till eftersom det hänt så mycket de senaste 100 åren.

– Rakel kan nog uppfattas som lite snofsig. Många rika familjer vid 1920 var lite så. Innerst inne har Rakel ett gott hjärta och hon bryter normer eftersom hon inte vill bli en fin dam som hennes mamma vill. Rakel vill ha äventyr, säger Bibi som spelar Rakel.

”Det hade varit ascoolt att kunna resa i tiden, det hade jag inte tackat nej till”, säger Bibi. Foto: Lisa Arfwidson

För Bibi var det en större utmaning att spela Rakel, än vad det var för Sarah att spela Mira.

– Mira är lik mig i hur hon pratar, agerar och i kroppsspråket. Vi båda är 13-åringar år 2020 som gillar att kolla Youtube, typ. Det svåraste var att komma ihåg manuset (det man ska säga i filmen) när vi hade långa dialoger, säger Sarah.

– Jag behövde översätta lite av mina tankar till ”gammalt språk”. Jag kunde inte använda slang som ”typ” och ”liksom”. Sedan behövde jag tänka på att ha bra hållning och niga, små detaljer som man verkligen inte tänker på i dag, säger Bibi.

En skillnad mellan 1920 och 2020 som tjejerna tar upp är att det för 100 år sedan var tillåtet att slå barn. Det fanns heller inte lika mycket elektronik, och ingen digital teknik.

Både Bibi och Sarah skulle vilja prova att byta tid för en dag, eller en vecka, om det gick.

– Det skulle nog vara tråkigt efter ett tag när man inte har mobiler, tv-spel eller internet. Eftersom man är medveten om vad som saknas, säger Sarah.

Julkalendern bjuder också på julmys i olika varianter.

– Man får en dubbel dos av julen. 2020 är en jul med modern teknik och massa belysning och tv-spel men ingen snö. 1920 är väldigt snöigt och mysigt, de gör egen leverpastej i köket och pysslar, säger Bibi.

Vilka är era favoritavsnitt i årets julkalender?

– Helt klart den 13 december på lucia. Jag har fått se avsnittet och allt var så fint och jag bara älskar det, säger Sarah.

– Lucia-avsnittet är lite jobbigt också, för då sjunger jag. Men jag tycker om första avsnittet, då man får lära känna alla karaktärer och man kommer i julstämning, säger Bibi.

Prova SvD Juniorjunior.prenservice.se
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons