ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

RecensionNya romaner

Paradis City”Svårsmält”: Lapidus politiska satir faller platt

Jens Lapidus slog igenom 2006 med spänningsromanen ”Snabba cash”. ”Paradis City” är hans sjunde roman.
Jens Lapidus slog igenom 2006 med spänningsromanen ”Snabba cash”. ”Paradis City” är hans sjunde roman. Foto: Thron Ullberg

I sin nya roman vill Jens Lapidus teckna ett nidporträtt av det fördummande politiska debattklimatet. Det är dock ingen ursäkt för en klichéfylld berättelse som själv är lika fördummande, tycker Therese Eriksson.

Therese Eriksson
Publicerad
Annons

Skämskudde. Det bär mig emot att behöva ta till den töntiga glosan, det tillstår jag. Men jag kommer heller inte på någon som bättre kan beskriva behovet av något att gömma mina blossande kinder bakom, när jag glider in i upptakten till Jens Lapidus nya roman ”Paradis city”. Den övertydliga dramaturgin, de slitna formuleringarna, stilgreppet att strössla med kolon och det tillkämpade förortslingot; alltsammans är svårt att smälta.

Det blir bättre efterhand, vill jag säga, men det handlar nog mest om tillvänjning. Bättre på riktigt blir det först mot slutet när händelseutvecklingen trappas upp och spänningsmomenten konkurrerar ut det pajiga språket, men då är det lite för sent. ”Paradis City” är verkligen inte en bra bok.

Laddar…