RecensionNya filmer

Judas and the black MessiahTjuven blir bricka i krig mot Svarta pantrarna

LaKeith Stanfield är Oscarsnominerad för bästa manliga biroll.
LaKeith Stanfield är Oscarsnominerad för bästa manliga biroll. Foto: Warner Bros Picture/TT

På uppdrag av FBI infiltrerar småtjuven Bill O’Neal Svarta pantrarna i Chicago 1968. Målet är att komma den karismatiske ledaren Fred Hampton nära. Men snart vet O’Neal inte vems sida han står på.

Publicerad
Även Daniel Kaluuya är Oscarsnominerad i kategorin bästa manliga biroll.

Även Daniel Kaluuya är Oscarsnominerad i kategorin bästa manliga biroll.

Foto: TT
Annons

Vi befinner oss i Chicago 1968 när den unge biltjuven Bill O’Neal, spelad av LaKeith Stanfield, åker fast efter en bilstöld. Hans specialitet är att spela FBI-agent med falskt leg och råna sina egna. ”Svarta killar är mer rädda för en FBI-bricka än en pistol”, berättar han för den vite FBI-agenten Roy Mitchell, spelad av en hotfullt lugn Jesse Plemons. Upplysningen ger agenten den lysande idén att värva Bill som informatör i Svarta pantrarna.

I LaKeith Stanfields tappning är Bill en charmerande men okunnig och politiskt omedveten ung man, som varken påverkats av mordet på den fredlige Martin Luther King eller av mordet på den militante Malcolm X, säger han åtminstone. Desto mer påverkas han av löftet att slippa ett straff på 18 månader för bilstöld och fem år för att falskeligen ha utgett sig för att vara FBI-agent om han blir angivare. Han besitter uppenbarligen även en del skådespelartalang. Detta är ingen påhittad historia. Den verklige Bill O’Neal dyker upp i början och slutet av filmen i den enda intervju som gjorts med honom.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons