Krönika

Andreas Grube:Näthandlarna förgyller Vinsverige

Andreas Grube
Andreas Grube
Publicerad
Annons

När köpte du en låda vin senast? Inte en bag-in-box utan en intressant blandlåda från någon av Sveriges alla spännande näthandlare? Kanske är det hög tid nu.

Monopolets försvarare hävdar att e-handeln äventyrar folkhälsan, men jag skulle säga att de flesta seriösa näthandlare snarare bidrar till mångfald, fortbildning, perspektiv och fördjupning. De gör Vinsverige rikare, roligare och mer sansat, med fokus på kvalitet före kvantitet. Visst finns det mycket kul att hitta på Systembolagets hyllor, inte minst i de tillfälliga släppen och via beställning och privatimport, men på samma hyllor står också mängder med blaha som varken bjuder på ambition, ursprung eller identitet.

Det här ska inte bli ännu en gnälltext om Systembolaget, något jag ägnat mig åt ett antal gånger. I dag vill jag hålla en positiv höjd och istället skicka kudos och en varm kram till alla små näthandlare och pigga mini-importörer där ute. Alla de enmans- och fåmansföretag som med sin spetskompetens gör ett otroligt arbete för att ge oss konsumenter en möjlighet att bredda vår vinvärld. De som plockar hem de där familjevinerna som görs i så små mängder att de sällan har möjlighet att hamna på Systembolaget. Aktörerna som tar hem viner från de mer outforskade regionerna, länderna och druvsorterna. Alla de som står med fingret i luften och med snabba fötter hänger med i globala vinvärldens utvecklingsvågor, som vågar utmana smakpreferenser och invanda mönster.

Annons
Annons

En hel del av de här vinerna dyker emellanåt upp i Systembolagets tillfälliga släpp, som beställningssortiment eller privatimport, men oftast som olika limiterade blandlådor att köpa direkt på nätet. Och jag älskar det! Var annars kan man få jämföra olika cruer i Beaujolais, smaka smaskigt vitt vin från Savojen på druvan jacquère eller få tag i en uppställning om sex olika rödviner som visar upp den modernt finessrika sidan av Roussillon?

Det här är knappast viner som köps och omedelbart sups upp – vinerna är för dyra och konsumenterna för kunniga. Snarare bidrar de med ett högst välkommet och nödvändigt perspektiv. En bredd, ett djup, en spetskompetens och nördfaktor som bidrar till att förgylla vinkulturen i vårt avlånga land.

Jag inser hur svårt det måste vara att nå igenom bruset, att i ett fåmansföretag slita med allt från administration till försäljning och transporter, och jag är imponerad över många därute som faktiskt orkar. Bara det är ett tecken på en enormt stark passion.

Pompette, Caviste, Wine Dog, Kran, Words & Wines, Gassås, Dryckesbutiken, Franska Vinlistan, Vin & Natur – och alla ni andra (ni är många!): den här texten är till er. För det otroligt slitsamma arbete ni gör med att förbättra vinkulturen i Sverige, för ert målmedvetna sökande efter kvalitetsviner med säregna uttryck och tydliga identiteter, för att ni orkar stångas mot både Systembolagsbyråkrati och stämningsrisker. Fortsätt kämpa! Vinsverige vore fattigare utan er.

Och du, vill du göra både dig själv och den vinösa mångfalden i landet en tjänst? Unna dig en kul blandlåda i sommar!

Missa inte att prenumerera på vårt nyhetsbrev där vi varje vecka tipsar om spännande viner och härliga recept.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons