Till männen som köpte min kroppKvinnor till salu på självmordets brant

Interiör från en bordell i tyska Köln.
Interiör från en bordell i tyska Köln. Foto: Oliver Berg/TT

I berättelserna om sina liv riktar sig två unga kvinnor direkt till männen som köpte sex av dem. Louise Amcoffs och Hanna Widerstedts böcker är välbehövliga, eftersom så få i samma situation vågar ta till orda, skriver Sebastian Lönnlöv.

Sebastian Lönnlöv
Publicerad
Annons

”Till mina torskar” och ”Till männen som köpte min kropp” har en hel del gemensamt. Till det mest uppenbara hör att de har nästan samma titel och att de utkommer med bara ett par dagars mellanrum. Båda rymmer en självbiografisk berättelse, skriven i samarbete med var sin professionell skribent, och temat är prostitution – ett hett debattämne som splittrar både feminister, politiska tänkare och en bredare allmänhet.

Vissa betonar den liberala friheten att fritt välja sin sysselsättning och menar att försäljning av sexuella tjänster inte är väsensskild från den tid, kroppskraft och energi som alla yrkesverksamma ger avkall på i utbyte mot lön. Andra menar att könsmaktsordning, klassklyftor, global snedfördelning och människohandel gör det svårt att alls tala om fria val, förutom för möjligtvis en liten – och högt privilegierad – delmängd av dem som försörjer sig på prostitution. Och i ljuset av den nya svenska samtyckeslagen blir det en naturlig följdfråga ifall samtycke alls kan köpas.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons