JämlikhetIntelligent och lätt – Hilary Mantel ger revolutionen liv

Läs och njut: ”Jämlikhet” är en typisk Hilary Mantelbok: intelligent, lätt och initierad. Josefin Holmström trodde att hon läst nog om franska revolutionen, men kapitulerar inför en av samtidens bästa författare av historiska romaner.

Josefin de Gregorio
Publicerad
Annons

Franska revolutionen ekar genom seklerna som en ständig referenspunkt, en brytpunkt i västerlandets historia, en händelse som ännu säkert verkar på både reella och metaforiska plan. Hilary Mantels ”Jämlikhet” tar sin början 1789, strax efter stormningen av Bastiljen. I centrum står vännerna och revolutionsarkitekterna Maximilien Robespierre, Georges-Jacques D’anton (sedermera Danton) och Camille Desmoulines. Stämningen i Paris är ännu febrig: pamfletter och artiklar författas och distribueras på gatorna, osäkerheten sprider sig som lungsoten som alltid hotar stadens invånare. Vad ska hända? Vart är landet på väg?

”Jämlikhet” utkom på engelska redan 1992, men har översatts till svenska (i tre delar) i ljuset av Mantels framgångar med serien om Thomas Cromwell. Det är roligt: Mantel är en av de mest intressanta anglosaxiska författarna vi har just nu, och Marianne Mattssons översättning bevarar elegant originalets sprakande språkliga energi.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons