Lovisa Ringborg, ”Night remains”Bilder laddade med drömmens gåtfulla logik

Lovisa Ringborg, ”Fountain”, 2017  C-print.
Lovisa Ringborg, ”Fountain”, 2017 C-print. Foto: Cecilia Hillström Gallery

En svärmisk, ibland kuslig känsla binder samman Lovisa Ringborgs nya verk. Det är stämningar som påminner surrealisternas fascination för det undermedvetna.

Publicerad
Lovisa Ringborg, ”Wormhole”, 2017  C-print.

Lovisa Ringborg, ”Wormhole”, 2017 C-print.

Foto: Cecilia Hillström Gallery
Lovisa Ringborg, ”Dancing wall” och ”Nesting”, 2017  C-print.

Lovisa Ringborg, ”Dancing wall” och ”Nesting”, 2017 C-print.

Foto: Cecilia Hillström Gallery
Annons

En viktig bok ligger på skrivbordet. ”Den skeva platsen” av Caterina Pascual Söderbaum har skakat om många läsare sedan den publicerades i höstas. Denna gång handlar det dock inte om detta enastående litteraturstycke som utvidgar gränser för vad en roman kan vara. Blicken dröjer sig istället kvar vid själva omslaget. Ett fotografi föreställer ett par såriga händer som pillar med en modell över ett landskap.

Bilden är en detalj ur ”Asylum”, ett fotografi av Lovisa Ringborg. Bakgrunden är monokromt svart. En mörkhårig kvinna i en grön, uniformsliknande kappa sitter nedlutad med sina verktyg och likt en demiurg håller hon på att skapa en hel värld. Den gröna, böljande dalen korsas av ett järnvägsspår och några ensamma hus reser sig på en kulle. Detta nyckelverk från 2010 säger mycket om Ringborgs förhållningssätt till konst och om hennes arbetssätt överlag. Som fotokonstnär skapar hon nya världar som oftast bygger på något så flyktigt som drömmar.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons