”Jag brukar fan luncha med Jack Nicholson”

Kvinnliga skådespelare trakasseras även utanför teatervärlden. Nu berättar kvinnorna bakom #tystnadtagning-uppropet om övergrepp de utsatts för i film- och tv-branschen. Alla vittnesmål är anonyma.

SvD Kultur
Uppdaterad
Publicerad

Är det någonstans de ”manliga genierna” föds och göds, så är det på film och tv. Liksom på teatern råder det i film- och tv-branschen en tystnadskultur, djupt rotade maktstrukturer och nedärvda bilder av de manliga ”konstnärsgenierna”– demonregissörerna och de stora manliga stjärnorna.

I generationer har de givits och tagit plats och syre och omvärlden har fortsatt att hylla deras storhet, trots deras omvittnade galenskaper som inte minst riktas mot kvinnliga kollegor.

När det kommer till film och tv handlar det också om pengar i en betydligt större utsträckning än inom teatern. Det handlar om att vara ”bankable”.

Den som lyckats tillskansa sig detta viktiga epitet är ytterst värdefull för en film- eller tv-produktion. Det får Tyskland att öppna plånboken, filmkonsulenter och tv-kanaler att göra detsamma.

Producenter och regissörer hoppar ur brallorna av glädje, publiken bänkar sig framför tv:n och betalar biobiljetterna. Är man tillräckligt ”bankable” finns i princip inte den producent/bolagschef/kanal/övrig finansiär som inte sätter skygglapparna på och drar åt remmen ordentligt.