Badkläder som upprört genom tiderna

Synden i Mölle, iklädd randiga bomullsdräkter. Men det var inte kläderna som upprörde, utan det faktum att män och kvinnor överhuvudtaget badade tillsammans. Bilden är förmodligen tagen någon gång i början på seklet
Synden i Mölle, iklädd randiga bomullsdräkter. Men det var inte kläderna som upprörde, utan det faktum att män och kvinnor överhuvudtaget badade tillsammans. Bilden är förmodligen tagen någon gång i början på seklet Foto: TT

En heltäckande burkini får känslorna att svalla hos en del – medan andra låter sig provoceras av minimala bikinis. Badkläder har många gånger skapat en livlig debatt, oavsett hur påklädda eller avklädda vi har varit. Häng med på en guidad badresa – och se vilka reaktioner, kontroverser och förbud som rasat genom tiderna.

TT
Publicerad
Annons

Den första svenska skandalen som involverade badkläder inträffade redan vid förra sekelskiftet i skånska Mölle. Trots att de tvärrandiga dräkterna av tunn bomullstrikå blev genomskinliga efter ett dopp eller två så var det i första hand inte det som samhället reagerade på.

– Det väckte en upprördhet i medier, men det var inte primärt baddräkterna det handlade om, utan att män och kvinnor började bada ihop, med bara kroppar intill varandra på samma strand, berättar Marianne Larsson, forskare i etnologi vid Nordiska museet och författare till boken Män i baddräkt.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons