Rockström: MP vet att risken är stor att det inte fungerar

Kända miljöprofessorn Johan Rockström dömer ut brunkol som en väldigt föråldrad energikälla, vars skitiga luft ger hälsofarliga konsekvenser. När Vattenfall nu fått godkänt att sälja ut sin tyska brunkolsdrift, sänder Sverige ut fel signaler till världen om kolets framtid. Att köpa utsläppsrätter riskerar också att bli ett dyrt slag i luften, säger Rockström.

Gabriel Cardona Cervantes
Publicerad
Annons

Brunkol har varit en avgörande energikälla ända sedan den industriella revolutionen i Storbritannien. I takt med att den moderna världen utvecklades utvanns även naturgas och olja och de tre kom sedermera att utgöra världens största fossila energikällor. Men i dag har kolen ingen framtid, i synnerhet inte brunkolet. Det menar Johan Rockström, professor i miljövetenskap, som i fjol påminde Sverige om det akuta läget för klimatet i ett populärt avsnitt av P1:s Sommar.

– Kol är den sämsta av alla fossila energikällor, och just brunkol är en av de mest ineffektiva av alla typer av kolutvinning, både ur en energi- och ekonomisynpunkt. Dessutom utvinns kolet i stora öppna gruvor vilket förstör vår natur i en enorm skala och bidrar med klimatgaser och skitig luft som medför stora hälsoproblem, säger han.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons