Projekt med privata kapital kritiseras: ”Liknar sms-lån”

Trots haveriet med Nya Karolinska välkomnar Alliansen i Stockholmslandstinget att staten genomför nya försök med samma hårt kritiserade finansieringsmodell.

– Att bygga vägar och järnvägar med privat kapital är något helt annat än ett nytt sjukhus, säger finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M).

Publicerad
Nya Karolinska universitetssjukhuset Solna.

Nya Karolinska universitetssjukhuset Solna.

Foto: Tomas Oneborg
Irene Svenonius, moderat finanslandstingsråd.

Irene Svenonius, moderat finanslandstingsråd.

Foto: Adam Wrafter
Annons

Det är finansdepartementet som skickat ut frågan på remiss till kommuner och landsting. Man vill ha reaktioner på idén om att staten ska släppa fram ett större försök med tre väg- eller järnvägssatsningar som finansieras genom offentlig-privat samverkan – OPS. Därefter ska en grundlig utvärdering göras som blir avgörande för den framtida användningen av den kontroversiella finansieringsmetoden i Sverige.

Bakgrunden är ett delbetänkande i utredningen som hur offentliga infrastrukturinvesteringar ska betalas. Här sägs att OPS-modellen bör kunna användas för stora offentliga projekt, exempelvis vägar och järnvägssatsningar. S-MP-regeringen har inte sagt ja, men vill alltså testa modellen innan man bestämmer sig.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons